10 dana do početka Evropskog košarkaškog prvenstva za žene

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović,gradski većnik Branislav Kačar i direktor TON-a Uroš Parlić dočekali su danas ispred Gradske kuće učesnice „Košarkaškog marša” kojim se odbrojava 10 dana do početka Evropskog prvenstva za košarkašice u Srbiji.
Gradonačelnik je istakao da je Niš spreman za turnir i da će na najbolji mogući način ugostiti ekipe iz Mađarske,Turske,Italije i Slovenije koje će svoje mečeve igrati u hali Čair.
U niškoj dvorani zamenjen je parket  i u toku su poslednje kozmetičke pripreme za doček ekipa ,ali i njihovih navijača.
Gradonačelniku je tokom ceremonije odbrojavanja uručena i oficijelna lopta šampionata.
Devojčice – učesnice „Košarkaškog marša” praćene bubnjevima skrenule su simbolično pažnju javnosti da za 10 dana počinje Evropsko prvenstvo u Srbiji i Nišu.
Utakmice se u grupnoj fazi igraju u Nišu, Zrenjaninu i letonskoj Rigi, dok se završnica prvenstva igra u Beogradskoj areni.NIŠ PRESTONICA DUHOVNE MUZIKE

 

Pred prepunom salom Svetosavskog doma počeo je Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”. Prve festivalske večeri predstavio se  hor domaćin, Niška crkvena pevačka družina „Branko“, kao i gosti iz Bugarske i Kalifornije, ali i Beograda i Pančeva.

                             Festival je otvorio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, poželevši gostima dobrodošlicu, a publici se na ostvaranju festivala obratio i vladika niški gospodin Arsenije. Među gostima koji su došli da pozdrave jedan ovako uzvišen muzički festival koji čoveka približava gospodu kroz muziku bili su i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga, ali i uvaženi gosti iz američke amabasade i konzul Republike Buagarske u Nišu.

                          “Osvrćući se unatrag možemo  videti da je čovekova potreba da se Bogu obraća u himnama stara  koliko i molitva. Skladnim ređanjem reči i melodičnim pojanjem i muzikom čovečanstvo je tražilo svoj put ka Gospodu od trena u kome je čovek osetio potrebu da se moli. Hvala gospodnja ispisana perom Davidovim bezbrojno puta opominje Izrailj da  pesmama veliča Boga. Pojte gospodu koji živi na Sionu, kazujte narodu dela njegova, reči su samopojca koji opominje  i zapoveda pevajte  Gospodu a dela njegova obznanjujete”, istakao je valadika niški Arsenije.

                Festival je zvanično otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

               “Evo nas po šesti put, rekao bih više, jače, drugačije, kvalitenije, sadržajnije na najvišem umetničkom i svakom  drugom nivou, na Muzičkom ediktu, ponosu našeg grada. Svima hvala na svemu što radite  i doprinosite da kulturni život našeg grada bude na onom nivou, da to bude na ponos građana Niša”, kazao je Bulatović i dodao:

            Na Šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” učestvuje 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta, a ovog puta gosti su došlo i iz Severne i Južne Amerike. Ovih dana u Nišu  će pevati oko 500 pevača. Posebnost ovog festivala  je  što će svako veče jedinstveno po nečem.

            Prve festivalske večeri nastupali su Niška crkvena pevačka drružina “Branko” pod dirigentskim vođstvom Sare Cincarević, potom Pančevačko crkveno pevačko društvo, diregent Vera Carina, i Hor Hrama Svetog Save u Beogradu, diregent Katarina Stanković. Nakon horova iz Srbije nastupili su Hor sofijskig dečaka iz Sofije, Bugarska kojim diriguje Adriana Blagoeva i  “Men in Blaque” iz Kalifornije, SAD,  kojim diriguje Džozef Hutzi.

              Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike održava se u organizaciji Eparhije niška i Niške crvkeno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja,uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija.

              Horovi nastupaju u Sabornom hramu Svete Trojice, Svetosavskom domu i na platou ispred Svetosavskog doma u Nišu.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta

Nova sesija Javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta održana je u Skupštini Grada Niša.

 Javnu raspravu otvorili su Zoran Antić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Tijana Đorđević Ilić gradska većnica.

 Ovom događaju prisustvovali su predstavnici organa lokalne samouprave, zaposleni u školskim upravama i osnovnim i srednjim školama, predstavnici civilnog društva i zainteresovani roditelji.

U radnom delu Javne rasprave posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević, predstavio je sam Nacrt. Tom prilikom, naveo je i komentarisao delove Nacrta, koji se, pored osnovnih odredbi i nabrajanja osnovnih prava deteta, odnose na: građanska i politička prava, pravo deteta na zaštitu od nasilja, dete u porodičnoj sredini i alternativnoj nezi, zdravlje i zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost i zaštitu, pravo na obrazovanje, slobodno vreme i kulturne aktivnosti, prava posebnih grupa dece i mere zaštite, institut Zaštitnika prava deteta, postupanje pred Zaštitnikom prva deteta.

Svi, koji nisu stigli da učestvuju u javnoj raspravi, svoje priloge i sugestije mogu da upute pisanim putem preko Internet prezentacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku juna 2019. godine do kada traje Javna rasprava.
Otvoren konkurs za subvencije u poljoprivredi

Za sve registrovane subjekte koji se bave poljoprivredom na teritoriji Grada Niša, otvoren je konkurs za subvencionisanu nabavku nove opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Na osnovu člana 54. Statuta Grada Niša („Službeni list Grada Niša“ broj 88/2008  i 143/2016 i 18/2019), člana 9. Odluke o osnivanju Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša („Službeni list Grada Niša“ broj 90/2013,  98/2015, 138/2017),  Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Grad Niš za 2019. godinu broj 323-4/2019-03 od 28.03.2019. godine i  Izmene i dopune Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Grad Niš za 2019. godinu broj 491-2/2019-03 od 20.05.2019. god. Gradonačelnik Grada Niša raspisao je K O N K U R S za izbor korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj na teritoriji Grada Niša za 2019. Godinu.

Konkursom su utvrđeni uslovi i način izbora korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša za 2019. godinu u skladu sa Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za  Grad Niš za 2019. godinu.

Korisnici mera su lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava  koja se nalaze u aktivnom statusu i to: fizička lica – nosioci komercijalnih porodičnih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pravna lica i preduzetnici upisani  u Registar.

Više informacija o samom konkursu, kao i zahteve za konkurisanje možete preuzeti u Sekretarijatu za poljoprivredu u ulici Nikole Pašića 28 ili na sajtu sekretarijata www.niskoselo.com.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta

Nova sesija Javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta održava se danas 17.06. u Nišu u velikoj sali Skupštine Grada sa početkom u 11  sati.

 

 Javnu raspravu otvoriće dr Stana Božović državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Ovom događaju prisustvovaće predstavnici organa lokalne samouprave, zaposleni u školskim upravama i osnovnim i srednjim školama, predstavnici civilnog društva i zainteresovani roditelji. 

 

Svi, koji ne učestvuju u javnoj raspravi, svoje priloge i sugestije mogu da  upute pisanim putem preko Internet prezentacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku juna 2019. godine kada traje Javna rasprava.