1

Деца са Косова и Метохије на уметничкој колонији у Нишу

 

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић примио је данас у Градској кући децу са Косова и Метохије која бораве у Сићеву на уметничкој колонији “Грачаница”.

У Сићеву је организована ликовна, књижевна, позоришна, музичка и радионица цртаног филма кроз које ће проћи млади таленти са Косова и Метохије. Дечија уметничка колонија “Грачаница“ трајаће до 8. јуна.

У уметничкој колонији у Сићеву, коју је 1905. године основала позната српска сликарка Надежда Петровић, са уметницима ће ове године радити деца из ОШ “Вук Караџић” у Звечану.

Осим учешћа на радионицама, ђаци из Звечана ће имати прилику да се упознају и са културно-историјским знаменитостима Ниша.

Предвиђено је да деца обиђу и Коњички клуб “Нонијус“,а присуствоваће и солистичком концерту Дуње Стојковић и биће гости Дечије библиотеке у Нишу.

Организатор Дечје уметничке колоније “Грачаница” је Нишки културни центар.
Научни скуп “Ниш и Византија”

На Универзитету у Нишу  у оквиру обележавања Градске славе, отворен је Међународни научни симпозијум  “Ниш и Византија”.

Скуп је окупио познате византологе из  Србије и земаља Европе. Реферате је пријавио 41 учесник из Турске, Бугарске, Румуније, Мађарске, Украјине, Русије, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије.

У Градској кући помоћница градоначелника Марина Костић примила је учеснике овог научног симпозијума, који је постао бренд и препознатљив знак града Ниша.

“На значај града Ниша за савремену европску цивилизацију већ 18 година указују и изучавају учесници Симпозијума “Ниш и Византија”.

Из 12 земаља имамо учеснике а имамо преко 40 учесника. Било је више пријављених али из техничких разлога нисмо успели све да доведемо у Ниш. Следеће године ћемо се и њима одужити”, рекао је Миша Ракоција,организатор скупа.

Научни скуп визанзолога ове године је у знаку обележавања 800 година од аутокефалности Српске цркве.