Deca sa Kosova i Metohije na umetničkoj koloniji u Nišu

 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović primio je danas u Gradskoj kući decu sa Kosova i Metohije koja borave u Sićevu na umetničkoj koloniji “Gračanica”.

U Sićevu je organizovana likovna, književna, pozorišna, muzička i radionica crtanog filma kroz koje će proći mladi talenti sa Kosova i Metohije. Dečija umetnička kolonija “Gračanica“ trajaće do 8. juna.

U umetničkoj koloniji u Sićevu, koju je 1905. godine osnovala poznata srpska slikarka Nadežda Petrović, sa umetnicima će ove godine raditi deca iz OŠ “Vuk Karadžić” u Zvečanu.

Osim učešća na radionicama, đaci iz Zvečana će imati priliku da se upoznaju i sa kulturno-istorijskim znamenitostima Niša.

Predviđeno je da deca obiđu i Konjički klub “Nonijus“,a prisustvovaće i solističkom koncertu Dunje Stojković i biće gosti Dečije biblioteke u Nišu.

Organizator Dečje umetničke kolonije “Gračanica” je Niški kulturni centar.
Naučni skup “Niš i Vizantija”

Na Univerzitetu u Nišu  u okviru obeležavanja Gradske slave, otvoren je Međunarodni naučni simpozijum  “Niš i Vizantija”.

Skup je okupio poznate vizantologe iz  Srbije i zemalja Evrope. Referate je prijavio 41 učesnik iz Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Ukrajine, Rusije, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

U Gradskoj kući pomoćnica gradonačelnika Marina Kostić primila je učesnike ovog naučnog simpozijuma, koji je postao brend i prepoznatljiv znak grada Niša.

“Na značaj grada Niša za savremenu evropsku civilizaciju već 18 godina ukazuju i izučavaju učesnici Simpozijuma “Niš i Vizantija”.

Iz 12 zemalja imamo učesnike a imamo preko 40 učesnika. Bilo je više prijavljenih ali iz tehničkih razloga nismo uspeli sve da dovedemo u Niš. Sledeće godine ćemo se i njima odužiti”, rekao je Miša Rakocija,organizator skupa.

Naučni skup vizanzologa ove godine je u znaku obeležavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske crkve.