1

Слава града Ниша

Јавна расправа о нацрту закона о борачким питањима

У Нишу је одржана јавна расправа о Нацрту закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.
Новина у предлогу закона је то што борци добијају свој статус , рекао је државни секретар у Министарству за рад ,борачка и социјална питања Светозар Алексов и додао да учесници рата добијају и  борачку легитимацију и додатак у складу са законом.
Овај Нацрт закона је практично нови текст који сублимира све досадашње прописе, неколико закона и подзаконских аката,  од закључака Владе до закона који обрађују  посебне категорије у овој области. Сви квалитетни предлози упутиће се Народној скупштини и надлежним службама на разматрање и усвајање
Јавној расправи присуствало је стотинак бораца, представника њихових удружења, као и чланови породица. Они су покушали да укаже на проблеме са којима се сусрећу у реалном животу.
Окупљени борци сматрају да суштинске и стварне проблеме постојећи закон није регулисао, а најновији предлог ако буде усвојен у парламенту неће променити њихов тежак и понижавајући друштвени положај.
Ратни ветерани у Србији  покушавају да својим предлозима утичу на закон који регулише њихов статус и права које им држава дугује с обзиром на њихову жртву током ратова деведесетих година.
Организатори расправе  су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Сектор за пензијско и инвалидско осигурање и борачко-инвалидску заштиту, чији су представници учествовали у јавној расправи.