Državna ceremonija obeležavanja bitke na Čegru

 

Obeležavanje gradske slave započelo je jutros službom u obnovljenoj crkvi svetih besrebrenika Kozme i Damjana u vojnoj bolnici ,a zatim i pomenom ispred spomen kapele Ćele Kula koji su služili sveštenici niške eparhije predvođeni vladikom Arsenijem.

 

Državna ceremonija obeležavanja slavne bitke iz 1809 godine održana je na platou kod spomenika na Čegru.

Posle molitve i pomena čegarskim junacima,položeni su venci brojnih delegacija.

 

U ime Grada Niša vence su položili zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur,predsednik SG mr Rade Rajković i pomoćnica gradonačelnika Marina Kostić.

 

Ceremoniji je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu rada ,boračkih i socijalnih pitanja Zoran Antić.

 

I pored lošijih vremenskih prilika učenici osnovne škole “Čegar” izveli su prigodan kuturno-umetnički program.
Promocija knjige Duška Arsenijevića

Predstavljanjem prvog štampanog izdanja poezije Duška Arsenijevića, u Nišu je počeo drugi Evergrin festival.

„Igrač na žici, ribe ćute, ptice lete“, naziv je njegove zbirke pesama koja je predstavljena u Gradskoj kući.

 

„Kad ljubav izda“, „Seobe“, „Ljubav je“, „Sve niške kaldrme“ samo su neke od pesama koje ponekad svi zapevamo, ali malo ko zna da su potekle iz pera niškog tekstopisca Duška Arsenijevića.

 

„To je zapravo kompilacija svega onoga što sam radio i pisao poslednjih četrdeset godina. Knjiga ima tri celine, pesme za festivale i one koje su vremenom dobile svoju melodiju, zatim dečije pesme i deo kada sam ja hteo da postanem ozbiljan pesnik“, rekao je na promociji Dule Arsenijević.

Festival se nastavlja muzičkim programu,gde će se u naredna dva dana Nišlijama u Domu vojske predstaviti brojni izvođači evergrin muzike i velike zvezde nekadašnje velike Jugoslavije.
PRIJEM ZA ČLANOVE UČENIČKOG PARLAMENTA

Zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur primio je  u Gradskoj kući Učenički parlament OŠ “Bubanjski heroji”  u pratnji direktorke Verice Radenković i pedagogice Dragane  Stevanović. Predstavnici Učeničkog parlamenta održali su prezentaciju o aktivnostima njihove organizacije, među kojima se ističu humanitarne akcije, borba protiv vršnjačkog nasilja i bolesti zavisnosti, bezbednost na internetu i drugo. Zamenik gradonačelnika je đacima predstavio rad lokalne samouprave i upoznao ih sa sistemom funkcionisanja gradske uprave.

Učenici su potom obišli Gradsku kuću a dogovorena je i dalja saradnja u cilju poboljšanja i unapređenja uslova i rada naših najmlađih sugrađana.
Drugi Evergrin festival u Nišu

Drugu godinu zaredom, u Nišu će biti održan Evergrin festival. Ove godine festival će trajati od 29. do 31. maja, a koncertni program biće održan ili na Letnjoj pozornici  u niškoj Tvrđavi ili u Domu vojske u zavisnosti od vremenskih prilika.

Prve večeri, 29. maja, biće održana promocija zbirke pesama Duška Arsenijevića, koji je prošle godine dobio nagradu Evergrin festivala za najboljeg tekstopisca.

Prvo koncertno veče biće održano 30. maja, sa početkom u 20 časova, a Nišlije će moći da čuju brojne vanvremenske pesme, u pratnji orkestra Impresija, a izvešće ih Željko Bebek, Radmila Karaklajić, Goran Šepa Gale, Tijana Dapčević, Željko Samardžić, Dženan Lončarević i Tanja Jovićević.

Kao i na prethodnom Evergrin festivalu, poslednje večeri festivala, 31. maja, biće održan simfo-rok koncert grupe Bajaga i Instruktori i orkestra Impresija.

 Tom prilikom će grupi Bajaga i Instruktori biti dodeljena nagrada Evergreen festivala za 2019. godinu. Specijalni gosti na ovom koncertu biće hor Srednje muzičke škole i sopran Katarina Simonović Ivanković.

Dirigent na drugom Evergrin festivalu ponovo će biti čuveni srpski kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević.

Evergrin festival inače postao je javna gradska manifestacija, odlukom Skupštine Grada Niša, donesene na sednici održanoj 19. marta ove godine.
SASTANAK PREDSTAVNIKA GRADA NIŠA I FAKULTETA SPORTA I FIZIČKOG VASPITANJA UNIVERZITETA U NIŠU SA PROFESORKOM LAUROM KAPRANIKI SA UNIVERZITETA „FORO ITALIKO“ U RIMU : DUALNO OBRAZOVANJE U SPORTU

 

 

U Gradskoj kući održan je sastanak predstavnika Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predstavnika Grada Niša povodom gostovanja prof. Laure Kapraniki sa Univerziteta „Foro Italiko“ u Rimu.  Ona je u okviru EU programa Erasmus+  boravila nedelju dana u Nišu, i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja održala niz predavanja za profesore fakulteta i studente master i doktorskih studija. Profesorka Kapraniki je renomirani stručnjak u oblasti dualnog obrazovanja i dualnih karijera sportista, savetnik je evropskog parlamenta za dualne karijere i učesnik većeg broja projekata u oblasti dualnog obrazovanja. Na sastanku koji je organizovala pomoćnica gradonačenika Marina Kostić, prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika za sektor ekonomskog razvoja Goran Milosavljević, predstavnica Regionalne privredne komore u Nišu Jelena Čvorović,  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Školske uprave u Nišu  Marija Ćirić,  predstavnica Sekretarijata za omladinu i sport Vesna Stojanović, Sekretarijata za obrazovanje Suzana Jovanović kao i predstavnici Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, prodekan za nastavu prof. dr Mirsad Nurkić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, doc. dr Nenad Stojiljković i profesori dr Petar Mitić, dr Nemanja Stanković i dr Mladen Živković. Ovom prilikom predstavljeni su primeri dobre prakse u oblasti dualnog obrazovanja u Evropskoj Uniji,  projekti koji su finansirani iz fondova EU  a koji su isključivo posvećeni razvoju dualnog obrazovanja. Profesorka Laura Kapraniki ukazala je na značaj primene sporta u dualnom obrazovanju i pohvalila kadrovski potencijal Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, ali i istakla važnost iskazane  spremnosti lokalne samouprave da podrži razmenu znanja i iskustava radi implementacije istih  u sistemu obrazovanja.
NASTAVLJA SE UREĐENJE FASADA U NIŠU

 

 

Kuća nekadašnjeg dobrotvora i rentijera Đoke Jovanovića u ulici Vožda Karađorđa br.16, nastala 1930. godine, zasijaće novim sjajem budući da je, pre nedelju dana, otpočela realizacija druge faze projekta uređenja fasada u Nišu, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Osim zadužbine Đoke Jovanovića, druga etapa uređenja fasada obuhvatiće i novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

Za uređenje fasada u ovogodišnjem budžetu Grada opredeljeno je 69,5 miliona dinara, od čega će radovi na „Zadužbini Đoke Jovanovića“ i Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ koštati nešto više od 14 miliona, dok su preostala sredstva namenjena realizaciji treće faze projekta.

„Zadužbina Đoke Jovanovića“ biće osvežena novom fasadom, s obzirom na to da su predviđeni restauratorski radovi na fasadnim površinama, reparacija vrata i prozora, ali i dekorativna rasveta. Takođe, biće popravljena krovna konstrukcija i krovni pokrivač, zamenom dotrajalih elementama i oluka.

Novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u ulici Borivoja Gojkovića takođe će dobiti novo ruho, s obzirom na to da će se i na ovom delu raditi tekuće održavanje fasadnih površina, ali i zamena metalnih portala i prozora. Biće izvršena i popravka stepeništa i stepenišne ograde, a biće zamenjeni i oluci. Rok da ove dve zgrade dobiju sasvim novi, osveženi izgled je 60 dana.

Trećom fazom projekta predviđeno je doterivanje Gradske kuće, inače arhitektonski najvrednijeg javnog objekta u Nišu, sagrađenog davne 1925.godine i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

Podsećanja radi, prvom fazom projekta u iznosu od nešto više od 42 miliona dinara, doterane su fasade Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja-Arheološke sale, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zadužbine Milorada Vasića u Obrenovićevoj ulici.

 
Otvoren festival “Nauk nije bauk”

 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović otvorio je 11.po redu festival nauke u organizaciji gimnazije “Svetozar Marković”pod nazivom ” Nauk nije bauk” i tom prilikom najavio da će naredni festival imati sto odsto veću finansijsku podršku grada u odnosu na dosadašnje.

 

 

Organizatori veruju da će i ove godine na pravi način uspeti da odgovore na sve nove izazove u nauci. Dodaju da su stvorili uslove kako bi sa potpuno novim sadržajima i dostignućima mladih dočekali sve one koji su zainteresovani za nauku.

 

 

Kako kaže direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu Marjan Mišić ovogodišnji Festival “Nauk nije bauk 11” razlikovaće se od dosadašnjih. S obzirom da na festivalu učestvuju, po prvi put đaci iz Makedonije, on poprima i međunarodne karakeristike.

 

U okviru festivala održava se i Ted-ed konferencija,  u subotu od 10 do 17 sati u Startap centru.

 

Postavke koje će posetioci ove godine videti prate savremene tokove nauke,a akcenat je stavljen na ekologiju.
POČELA ZAMENA PARKETA U HALI ČAIR

Gradonačelnik Darko Bulatović i većnik za sport Branislav Kačar obišli su Sportsku halu Čair u kojoj je u toku zamena parketa u sklopu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo u košarci za žene čiji je Niš jedan od domaćina.

”Postojeći parket je star više od 8 godina. Nekoliko puta je oštećen u poplavama u hali, ali i od brojnih koncerata, sajmova i manifestacija koje su takođe nanele oštećenja, pre svega na konstrukciji ispod parketa.  Ovi radovi koštaće oko 17 miliona dinara, a Niš će dobiti uslove za održavanje vrhunskih sportskih manifestacija”, pojasnio je većnik Branislav Kačar.

Gradonačelnik Bulatović je istakao da je ovo važan projekat za niški sport, i da je to samo deo onoga što Grad čini i ulaže u  razvoj sporta.

”Zamena parketa biće završena do 10. juna kako bi sve bilo spremno za mečeve na Prvenstvu Evrope. Ovo, međutim, nije sve. Uskoro završavamo i najsavremeniju streljanu u Čairu. Do kraja juna očekujemo i građevinsku dozvolu za stadion i nastavak radova na njemu. POčeće i druga faza sređivanja terena u Rovčetu i niz drugih manjih projekata u svim delovima Niša. Velika sredstva ulažemo u sport i sportsku infrastrukturu, i mislim da sve bolji rezultati koje naši klubovi postižu to i opravdavaju”, poručio je Gradonačelnik Niša.
POČELA REKONSTRUKCIJA ŠUMADIJSKE ULICE

Gradonačelnik Darko Bulatović obišao je danas, sa saradnicima, novootvoreno gradilište u Šumadijskoj ulici. Rekonstrukcija ove važne saobraćajnice u širem centru grada predstavlja zapravo logičan nastavak, nakon što je prošle godine rekonstruisanog Daničićeva ulica.
Pored zamene podloge i izgradnje novog kolovoza, na deonici od ukrštanja sa ulicom Generala Lešjanina do raskrsnice sa ulicom Ivana Milutinovića, projektom je predvidjena i zamena dostrajale vodovodne mreže u ovoj ulici, čime se obezbedjuje urednije I stabilnije snabdevanje vodom ovog dela grada.
Gradonačelnik je rekao da je rekonstrukcija Šumadijske važna i zbog žitelja Medoševca, Popovca i svih drugih naselja u ovom delu Niša, i da će se radovi završiti u što kraćem roku, ako je moguće i brže od planiranih 40 dana.
Inače, zbog radova u Šumadijskoj, javni gradski prevoz na linijama ka Medoševcu i Popovcu preusmeren je na alternativno pravac, kroz Kosovsku i Daničićevu ulicu.
OTVOREN VIZITORSKI CENTAR CERJANSKA PEĆINA

„Vizitorski centar“ Cerjanska pećina svečano je otvoren danas u prisustvu gradonačelnika Darka Bulatovića, Predsednika GO Pantelej Bratimira Vasiljevića, čelnike Sofije i Montane, partnera iz Bugarske i direktora TON Uroša Parlića.

Vizitorski centar površine 250 metara, prvi je te vrste u Nišavskom okrugu i namenjen je ljubiteljima adrenalinskog sporta, spelolozima posetiocima i turistima, i sadržaće prijemni deo sa svlačionicom – garderobom, kafeterijom, prodavnicom suvenira i administrativnim delom.
Vizitorski centar je nastao kao zajednički projekat Turističke Organizacije Niš, Grada Sofije i udruženja “Love and Light” iz Montane u okviru EU “Interrerg” IPA programa, prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Prema rečima gradonačelnika Bulatovića ovaj projekat ima za cilj korišćenje i promovisanje ovog velikog prirodnog spomenika, obrazovno-naučnog i istorijskog nasleđa Niša I razvoju turizma kao grane koja zauzima sve  važnije mesto  u privredi Niša.