1

Хорски квартет из Перма гост Града Ниша

Поводом Дана победе над фашизмом у Нишу гостује хорски квартет из руског града Перма,који ће у петак 17.маја наступити у Симфонијском оркестру.

У Градској кући уметнике из Перма примио је заменик градоначелника проф.др Милош Банђур који је овом приликом уручио гостима из Русије уметничку слику са симболима Цара Константина рођеног у Нишу.
Претходно су чланови хора већ наступили у Крушевцу,Трстенику и Крагујевцу.

За ову турнеју припремљене су духовне и патриотске песме из Русије и Србије,а концерт у Симфонијском оркестру у Нишу почиње у 20 сати, a улаз за све посетиоце је бесплатан.




Уручена награда за књижевност за децу

Награда Града Ниша за књижвност за децу и младе за најбољу дечију књигу у 2018. године додељена је књижевнику Радету Танасијевићу, за књигу “Увод у њиву.”

Награду је аутору уручила Јелена Митровски градска већница ресорно задужена за културу.

Књига је како наводи жири, у саставу Пеђа Трајковић (председник), Драгана Пешић Главашевић (библиотекар) и  проф. др. Валентина Хамовић, изабрана због брижљиво негованог језичко-стилског и наративног поступка и аутентичног односа према природи.

Обрађивање сопствене њиве или врта, земаљска је слика библијског раја. У Танасијевићевим причама, природа се објављује поетским сликама које нас враћају првобитном лику живљења. Пред налетом цивилизацијске захукталости, аутор подсећа колико се човек удаљио од њене умирујуће присности.

Књигом Увод у њиву, дечији сензибилитет се пажљиво уводи у више сфере. Приче Радета Танасијевића изведене су у најбољем духу писца попут Вељка Петровића, Исидоре Секулић, Иве Андриће и Милована Данојлића, чија су дела неизоставни део школске лектире – наводи се у саопштењу жирија.

Награда се додељује по трећи пут, а чине је плакета и новчани износ. Технички реализатор је Нишки културни центар.




ПОТПИСАН УГОВОР О ПОМОЋИ ИНВАЛИДИМА РАДА

Градоначелник Дарко Булатовић и директорица Завода за здравствену заштиту радника “Ниш” Слађана Мајкић потписали су у градској кући Уговор о сарадњи на пројекту  „Здравље инвалида рада“. Партнер на пројекту су и Удружење инвалида рада града Ниша и  Удружење “Животна Снага”.

          Пројектом, за чију је  реализацију  Град  издвојио 5 милиона динара,  биће обухваћено 500 грађана, инвалидских пензионера, који су радили у некадашњим великим индустријским системима, а  сада живе у руралним срединама.

Циљ пројекта је стварање услова за пружање здравствене и социјалне заштите свим угроженим члановима Удружења инвалида рада у руралним подручјима  у циљу унапређења и побољшања њиховог општег здравља и социјалног благостања.

На основу резултата овог пројекта предложиће се  мере активне здравствене заштите радника који раде на радним местима са повећаним ризиком у периоду после одласка у пензију. Мере заштите ће укључити и анализу потребе организовања превентивних здравствених прегледа и после одласка у пензију са предлогом обима, садржаја и временског периода на који ће се они организовати и обављати.