Potpisan memorandum o unapređenju energetske efikasnosti toplane

  • IMG-1e1ca33ae414b5c373d154831bab5a5f-V
  • IMG-c8bce0733742d807e353add5712995c8-V
image_pdfimage_print

Pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID Brok Birman potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima. Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić. Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara.

Cilj je smanjenje potrošnje energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

„Unapređenje efikasnotsi toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je Birman. „

„Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD-ea je omogućio da danas potpišemo i ovaj memorandum. Drago nam je da je USAID od više gradova u Srbiji odlučio da podrži u ovome i naš grad. Verujemo da će ovo omogućiti dalje korake u unapređenju energetske efikasnosti i da ćemo kao grad dati puni doprinos tome. Sredstva i sve ono što će slediti u drugoj fazi verujem da će biti iskorišćeno na pravi način za unapređenje energetske efiksanosti koja će za posledicu imati i zadovoljstvo građana ali i uštede koje će obezbediti sam sismet“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je istako da je energetska efikasnost i korišćenje alternativnih izvora energije strateško opredeljenje grada Pančeva, a u prilog tome su i sredstva koja je Pančevo privuklo.

Milica Dačić, zamenik gradonačelnika Čačka se, takođe zahvalila na tome što ih je USAID izabrao za ovaj projekat.

„Pokušavamo da kroz ovakve projekte probudimo i ekološku svest naših sugrađana i nadamo se da ćemo dobiti mogućnost da budemo i u drugog fazi ovog USAID-ovog projekta“, naglasila je Dačić.

Nakon potpisivanja Memoranduma gosti su obišli postrojenja Gardske Toplane u Nišu.

 

Možda Vas zanima i sledeće...