1

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ ”СТЕВАН СРЕМАЦ”

Свечаном академијом у Светосавском дому  обележен је велики јубилеј, 140 година рада Народне библиотеке Стеван Сремац Ниш.
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић поручио је у поздравној речи да је нишка библиотека једна од најстаријих и најзначајнијих институција културе на југу Србије.
”Библиотека је друга нишка тврђава и  бедем који чува и штити културу, дух и историју нашег града и народа.  Цицерон је говорио да се у књигама крије душа сваке куће, а наша библиотека је, сигуран сам, душа Ниша и овог дела Србије”, рекао је  Булатовић.
На свечаности је говорио и академик Миро Вуксановић управник библиотеке САНУ, а директорка Народне библиотеке Соња Шуковић уручила је, поводом овог значајног јубилеја,  градоначелнику Булатовићу, команданту  Копнене војске генералу Милосаву Симовићу, Епископу нишком Арсенију и професору Филозофског факултета Горану Максимовићу златне плакете као признање за дугогодишњу успешну сарадњу.
У музичком делу програма наступили су виртуоз на фрули Бора Дугић и академски хор СКЦ Ниш, а у холу Светосавског дома отворене су  и две изложбе, ”Библиотеком кроз време” аутора библиотекара Иване Петковић, Марине Вукашиновић и Љубише Николића,  и  изложба ”Камен древног сневача” аутора Братислава Анђелковића,  познатог по надимку Бата из Вучја и по томе што своја дела ствара јединственом техником сликања духовних мотива на камену и дрвету.



Деца из Ниша на манифестацији “Сви смо ми дио вас”

 

 

Више од 2 400 учесника из 107 градова са простора бивше Југославије окупило се овог викенда у Доњим Подградцима код Градишке да прослави пријатељство, једнакост, заједништво. Све то у оквиру Другог међународног дружења деце са потешкоћама у развоју “Сви смо ми дио вас”.

 

На овој манифестацији учествовала су и деца са сметњама у развоју из Ниша.

 

“Ово је јединствено велики скуп. Захваљујем се организатору. Све је прелепо, деца се радују и ово је прави начин инклузије”, рекао је Јордан Ивановић из Савета за рад са особама са инвалидитетом.

 

180 волонтера побринуло се да све буде у најбољем реду, док су за културно-забавне садржаје била задужена бројна културно-уметничка друштва, музички састави, потом мото-клуб „Ноћни вукови“ из Аустрије, хеликоптерски сервис и фијакери.

 

Организатори, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Градишка, истичу да је ово једна од највећих манифестација овог типа у Европи.

 

Из Градишке су послате поруке љубави и заједништва, уз велику наду да ће се идуће године, на истом месту окупити у још већем броју.

 




Потписан меморандум о унапређењу енергетске ефикасности топлане

Помоћник директора Америчке агенције за међународни развој, USAID Брок Бирман потписао је Меморандум о разумевању са градоначелницима Ниша, Чачка и Панчева, чиме је отпочео нови пројекат који има за циљ унапређење ефикасности градских топлана у овим градовима. Меморандум су потписали градоначелник Ниша Дарко Булатовић, градоначелник Панчева Саша Павлов и заменица градоначелника Чачка Милица Дачић. Пројекат за енергетску ефикасност у Србији трајаће две године, а његова вредност је 2,1 милион долара.

Циљ је смањење потрошње енергената кроз побољшану ефикасност грејања на локалном нивоу.

„Унапређење ефикаснотси топлана у Србији од кључне је важности како би грађани Србије стално имали приступ поузданом и приуштивом грејању“, рекао је Бирман. „

„Оквирни споразум који су потписали Влада Републике Србије и Влада САД-еа је омогућио да данас потпишемо и овај меморандум. Драго нам је да је УСАИД од више градова у Србији одлучио да подржи у овоме и наш град. Верујемо да ће ово омогућити даље кораке у унапређењу енергетске ефикасности и да ћемо као град дати пуни допринос томе. Средства и све оно што ће следити у другој фази верујем да ће бити искоришћено на прави начин за унапређење енергетске ефиксаности која ће за последицу имати и задовољство грађана али и уштеде које ће обезбедити сам сисмет“, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Градоначелник Панчева Саша Павлов је истако да је енергетска ефикасност и коришћење алтернативних извора енергије стратешко опредељење града Панчева, а у прилог томе су и средства која је Панчево привукло.

Милица Дачић, заменик градоначелника Чачка се, такође захвалила на томе што их је USAID изабрао за овај пројекат.

„Покушавамо да кроз овакве пројекте пробудимо и еколошку свест наших суграђана и надамо се да ћемо добити могућност да будемо и у другог фази овог USAID-овог пројекта“, нагласила је Дачић.

Након потписивања Меморандума гости су обишли постројења Гардске Топлане у Нишу.

 




Председник Скупштине Града Ниша са гостима Војно-полицијске параде у Нишу

Након успешно одржане Војно-полицијске параде „Одбрана слободе“ 10. маја 2019. године у Нишу, председник Скупштине Града Ниша мр Раде Рајковић сусрео се са министром одбране Републике Грчке Евангелосом Апостолакисом и у друштву министра одбране Републике Србије Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у срдачној атмосфери, разговарао о пријатељским односима наших земаља.