1

ПОСЕТА ПАРТНЕРСКОМ ГРАДУ КОШИЦЕ У СЛОВАЧКОЈ

На позив градоначелника Кошица Јарослава Полачека, представници града Ниша били су  учесници заједничког састанка  партнерских, збратимљених градова  са градом Кошице, од 5 до 7. маја. Повод за овај сусрет била је прослава 650. година од доделе грба града Кошицама, што их чини градом са најстаријим грбом у Европи у оквиру јубиларне прославе Дана Града Кошица.

Градови Ниш и Кошице збратимљени су 2001. године.  Кошице  су други по величини град у Словачкој,  културно и привредно средиште источног дела државе и управно средиште Кошичког региона. Кошице су познате као словачки град са највећим старим градским језгром, а  први  је европски град који је добио свој грб (1369. године). У 2013. години град је био проглашен Европском престоницом културе, а у 2019. је и први град у централној и источној Европи који је проглашен Европском престоницом волонтирања. У мају месецу, Град Кошице биће домаћин Светског првенства у хокеју на леду.

Град Ниш представио се домаћинима заједно са градовима Острава – Република Чешка, Абаујсзанто, Мишкољц и  Будимпешта – Мађарска,  Катовице и Кросно и Режов – Пољска, Високе Татре – Словачка и Ужгород – Украјина.  У делегацији Града Ниша били су Марина Костић, помоћница Градоначелника, Никола Лечић, главни градски урбаниста и Стела Јовановић, стручни сарадник у Канцеларији за локални економски развој и пројекте и почасна конзулка Републике Словачке у Србији.

Овај сусрет био је прилика да се са домаћинима договори будућа сарадња између привредних комора два града, затим  народних позоришта и два  одсека за планирање,  уз отворену могућност за друге видове сарадње коју  братимљени градови могу да остваре, с обзором на   могућности али, пре свега, пријатељство дуго скоро две деценије.