POSETA PARTNERSKOM GRADU KOŠICE U SLOVAČKOJ

  • StretnutiePartnerskychMiest4
  • StretnutiePartnerskychMiest45
  • StretnutiePartnerskychMiest60
  • StretnutiePartnerskychMiest63
image_pdfimage_print

Na poziv gradonačelnika Košica Jaroslava Polačeka, predstavnici grada Niša bili su  učesnici zajedničkog sastanka  partnerskih, zbratimljenih gradova  sa gradom Košice, od 5 do 7. maja. Povod za ovaj susret bila je proslava 650. godina od dodele grba grada Košicama, što ih čini gradom sa najstarijim grbom u Evropi u okviru jubilarne proslave Dana Grada Košica.

Gradovi Niš i Košice zbratimljeni su 2001. godine.  Košice  su drugi po veličini grad u Slovačkoj,  kulturno i privredno središte istočnog dela države i upravno središte Košičkog regiona. Košice su poznate kao slovački grad sa najvećim starim gradskim jezgrom, a  prvi  je evropski grad koji je dobio svoj grb (1369. godine). U 2013. godini grad je bio proglašen Evropskom prestonicom kulture, a u 2019. je i prvi grad u centralnoj i istočnoj Evropi koji je proglašen Evropskom prestonicom volontiranja. U maju mesecu, Grad Košice biće domaćin Svetskog prvenstva u hokeju na ledu.

Grad Niš predstavio se domaćinima zajedno sa gradovima Ostrava – Republika Češka, Abaujszanto, Miškoljc i  Budimpešta – Mađarska,  Katovice i Krosno i Režov – Poljska, Visoke Tatre – Slovačka i Užgorod – Ukrajina.  U delegaciji Grada Niša bili su Marina Kostić, pomoćnica Gradonačelnika, Nikola Lečić, glavni gradski urbanista i Stela Jovanović, stručni saradnik u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte i počasna konzulka Republike Slovačke u Srbiji.

Ovaj susret bio je prilika da se sa domaćinima dogovori buduća saradnja između privrednih komora dva grada, zatim  narodnih pozorišta i dva  odseka za planiranje,  uz otvorenu mogućnost za druge vidove saradnje koju  bratimljeni gradovi mogu da ostvare, s obzorom na   mogućnosti ali, pre svega, prijateljstvo dugo skoro dve decenije.

Možda Vas zanima i sledeće...