1

Обележен Дан победе над фашизмом

И ове године, четврти пут заредом, Ниш се придружио маршу “Бесмртног пука”. „Бесмртни пук“ је традиционални марш, у којем потомци бораца против фашизма марширају улицама градова широм Србије, носе фотографије својих предака и тиме  симболично подсећају на славне дане борбе против фашизма.

 

Венци су најпре положени поред споменика совјетским пилотима код логора на Црвеном крсту, који су настрадали од америчких авиона у тзв. Нишком инциденту 1944.године, а затим је велика поворка Бесмртног пука кренула булеваром 12.фебруар до центра града и споменика ослободиоцима.

 

На споменику ослободиоцима Ниша делегације војске,полиције,округа и града положиле су венце,а присутнима се обратио генерал у пензији Владимир Лазаревић,некадашњи командант приштинског корпуса.

 

Ово је други пут како манифестацију подржава и у њој учествује локална самоуправа.

 

Идеја о маршу потекла је из Русије, где је 2011. године улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака који су страдали у Другом светском рату од фашиста. Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије, што је потврђено и овом манифестацијом.