1

Обележен Дан победе над фашизмом

И ове године, четврти пут заредом, Ниш се придружио маршу “Бесмртног пука”. „Бесмртни пук“ је традиционални марш, у којем потомци бораца против фашизма марширају улицама градова широм Србије, носе фотографије својих предака и тиме  симболично подсећају на славне дане борбе против фашизма.

 

Венци су најпре положени поред споменика совјетским пилотима код логора на Црвеном крсту, који су настрадали од америчких авиона у тзв. Нишком инциденту 1944.године, а затим је велика поворка Бесмртног пука кренула булеваром 12.фебруар до центра града и споменика ослободиоцима.

 

На споменику ослободиоцима Ниша делегације војске,полиције,округа и града положиле су венце,а присутнима се обратио генерал у пензији Владимир Лазаревић,некадашњи командант приштинског корпуса.

 

Ово је други пут како манифестацију подржава и у њој учествује локална самоуправа.

 

Идеја о маршу потекла је из Русије, где је 2011. године улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака који су страдали у Другом светском рату од фашиста. Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије, што је потврђено и овом манифестацијом.




ПОСЕТА ПАРТНЕРСКОМ ГРАДУ КОШИЦЕ У СЛОВАЧКОЈ

На позив градоначелника Кошица Јарослава Полачека, представници града Ниша били су  учесници заједничког састанка  партнерских, збратимљених градова  са градом Кошице, од 5 до 7. маја. Повод за овај сусрет била је прослава 650. година од доделе грба града Кошицама, што их чини градом са најстаријим грбом у Европи у оквиру јубиларне прославе Дана Града Кошица.

Градови Ниш и Кошице збратимљени су 2001. године.  Кошице  су други по величини град у Словачкој,  културно и привредно средиште источног дела државе и управно средиште Кошичког региона. Кошице су познате као словачки град са највећим старим градским језгром, а  први  је европски град који је добио свој грб (1369. године). У 2013. години град је био проглашен Европском престоницом културе, а у 2019. је и први град у централној и источној Европи који је проглашен Европском престоницом волонтирања. У мају месецу, Град Кошице биће домаћин Светског првенства у хокеју на леду.

Град Ниш представио се домаћинима заједно са градовима Острава – Република Чешка, Абаујсзанто, Мишкољц и  Будимпешта – Мађарска,  Катовице и Кросно и Режов – Пољска, Високе Татре – Словачка и Ужгород – Украјина.  У делегацији Града Ниша били су Марина Костић, помоћница Градоначелника, Никола Лечић, главни градски урбаниста и Стела Јовановић, стручни сарадник у Канцеларији за локални економски развој и пројекте и почасна конзулка Републике Словачке у Србији.

Овај сусрет био је прилика да се са домаћинима договори будућа сарадња између привредних комора два града, затим  народних позоришта и два  одсека за планирање,  уз отворену могућност за друге видове сарадње коју  братимљени градови могу да остваре, с обзором на   могућности али, пре свега, пријатељство дуго скоро две деценије.




ГРАДОНАЧЕЛНИК НА ГОДИШЊИЦИ РЕСОР-А

Градоначелник Дарко Булатовић посетио је компанију Ресор која је данас обележила 27 година успешног рада и постојања на тржишту cпецијализованих машина и возила намењених комуналним системима, пре свега.

Возила са брендом Ресор присутна су већ дуги низ година у Нишу и већини општина иградова Србије, као и у земљама региона, а последњих неколико година потражња расте и у западној Европи, Африци и централној Азији.

Градоначелник је поручио да је задовољство бити сведок успеха једне компаније која своје пословање заснива на домаћој памети и технологији, а своје производе пласира и далеко ван граница наше земље, и која из године у годину повећава број запослених.

”Град Ниш и његов комунални сектор и јавна предузећа у Ресору су увек имали поузданог партнера, и наша тежња је да се та успешна сарадња настави и у будућности”, поручио је Градоначелник Булатовић.