1

БУЛАТОВИЋ : НИШ ЋЕ БИТИ ПРВИ ПАМЕТАН ГРАД У СРБИЈИ

УСКРШЊА ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИША

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић честита Васкрс црквеним великодостојницима, свештенству и свим грађанкама и грађанима Ниша који овај хришћански празник славе по јулијанском календару
“У светлости васкрсења Христовог, свим верницима који Ускрс славе по Јулијанском календару упућујем најсрдачније честитке. У духу највећег хришћанског празника, подсетимо се правих вредности православне вере – љубави, праштања, милости, доброте и мира.
Нека нас жртва Сина Божијег, која је донела победу живота над смрти, љубави над мржњом, доброте над злом, оснажи и охрабри за нове борбе и победе.
Желим вам да радост и благодат Ускрса поделите са најближима и празничне дане, као и све друге, проведете у љубави, миру, толеранцији и духовном благостању.”
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

Градоначелник Ниша,
Дарко Булатовић




ГРАДОНАЧЕЛНИК БУЛАТОВИЋ У ПЕКИНГУ

У Пекингу је почео велики међународни самит ”Појас и пут” а у делегацији Србије коју предводи председник Александар Вyчић је и градоначелник Ниша Дарко Булатовић који ће, поред присуства пленарним састанцима и потписивању међудржавних споразума и уговора, имати и сусрете са потенцијалним кинеским инвеститорима.

Градоначелник Ниша је данас присуствовао и потписивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и компаније “Хуавеј” за пројекат “Паметни градови”.

Сврха тог документа, које је у име Владе Србије потписао министар телекомуникација Расим Љајић, јесте развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеј као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут  Ниша, Београда и Новог Сада.
”Заједничким радом, кроз међусобну размену информација обезбедиће се платформа за развој локалних потенцијала и изградња локалног екосистема у области дигиталне трансформације у јавном, финансијском, образовном и енергетском сектору, као и у области саобраћаја, што је од посебне важности и за будући развој Ниша, као великог балканског чворишта”, рекао је Булатовић по доласку у Пекинг.

Иначе, наша делегација потписала је првог дана посете Пекингу више споразума и меморандума из области инфраструктуре, науке и телекомуникационе сарадње са Кином, а договорено је и образовање Радне групе за инвестициону сарадњу




Подељена ауто седишта за децу

У Градској кући у Нишу данас су подељена ауто седишта за децу рођену 2018.године чији су родитељи конкурисали у оквиру пројекта Града Ниша.

Савет за безбедност саобраћаја Града Ниша раније је расписао  ја

вни позив за доделу бесплатних дечјих ауто-седишта,а биће укупно подељено 477 седишта.

Право да конкуришу имали су родитељи деце рођене прошле године, уколико су пријављени на територији града и имају возило у власништву.

“Град Ниш је из средстава савета за безбедност саобраћаја обезбедио два милиона динара и за та средства су купљена седишта”, рекао је Игор Војиновић, градски већник за саобраћај.

Представници Агенције за безбедност у саобраћају презентовали су родитељима начин на који се употребљавају седишта и указали на све бенефите употребе оваквих сигурносних седишта у саобраћају.




САРАДЊА НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ ПОДСТАКНУТА МЕРАМА ПРОГРАМА ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА

ПРЕДСТАВНИЦИ КЛЕРПА У ПОСЕТИ МИНГ КОВАЧНИЦИ

Представници Канцеларије за локални економски развој и пројекте Града Ниша обишли су данас Предузеће за производњу, инжењеринг, ковање и машинску обраду у железници, пољопривреди, рударској и индустрији хидраулике „МИНГ Ковачница“ д.о.о., учесника пројекта „Креирање одрживих иновација за унапређење конкурентности предузећа“, који реализује Висока техничка школа Ниш. Пројекат се реализује у оквиру Мере унапређење конкурентности – унапређење сарадње привреде и научно-образовних институција Града Ниша – Канцеларије за локални економски развој и пројекте.

Према речима професора Високе техничке школе Милоша Ристића пројекат директно повезује производна предузећа из области машинства  са научно-образовном институцијом у циљу унапређења производних процеса и процедура предузећа. Такође, истакао је Ристић, конкурентност предузећа повећава се рационалном употребом сировина и материјала, ефикасним коришћењем опреме, оптимизацијом производног процеса, флексибилним производним системима, као и континуалним обукама и едукацијама запослених.

Пројекат је осмишљен да током свог трајања од 7 месеци унапреди модел сарадње између носиоца пројекта, Високе техничке школе и предузећа – партнера на пројекту, у овом случају Минг ковачнице, предузећа Феникс бб и Балкан.

Општи циљ пројекта је подизање конкурентности предузећа кроз унапређење производног процеса и процедура и обуку запослених према захтевима тржишта у партнерству са научно образовним институцијама, као и развијање модела стручне праксе студената у циљу ефикаснијег запошљавања дипломираних студената.

Студенти, њих 25, задовољни су што имају прилику да пре стицања дипломе и у пракси примене оно што уче током свог школовања. Неки од њих прате процес производње, неки су у контроли квалитета, али је општи утисак да им пракса у Мингу изузетно значи, а уједно може бити и добра препорука за запослење након окончања студија.

Са задовољство су пристали да учествују у пројекту, кажу у Минг ковачници. Према речима директора Предрага Маџаревића, Минг тренутно има 180 запослених а потребе за радном снагом има још. На жалост, тешко се долази до нових радника, не само у производњи, већ и у комерцијали, финасијама, истиче Маџаревић. Он додаје да Минг ковачница, од тренутка када је 2006. приватизована, знањем и напорним радом, не само новог руководства него и запослених, успела да се пробије на тржишту, да квалитетом својих производа стекне реноме и постане препознатљива, како у Србији, тако и ван њених граница.

Са своје стране, Канцеларија за локални економски развој и пројекте, као неко ко се у име Града Ниша бави привлачењем инвеститора и пружањем подршке привреди, кроз Програм локалног економског развоја за реализацију овог пројекта издвојила је нешто више од 900 хиљада динара. „Овакви пројекти директно помажу привреди да унапреди своје производне процесе, али и образовању да унапреди своје образовне, односно наставне процесе. У томе и лежи наша улога, да подстичемо сарадњу привреде и образовних институција, да их повезујемо и да заједнички утичемо на стварање повољније пословне климе у граду“, рекао је приликом обиласка Минг ковачнице начелник Канцеларије за локални економски развој и пројекте Милан Ранђеловић. „Пре две године кренули смо са директном подршком привреди кроз Програм локалног економског развоја, ове године ћемо наставити јер су досадашњи резултати показали да има потенцијала да се привреда у Нишу унапређује, да мере дају резултате и да позитивно утичу на пословање малих и средњих предузећа, али и подстичу људе са идејама на отварање нових“ поручио је Ранђеловић.




Експерт из компаније” Гугл” у посети Нишу

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић примио је данас Харија Робертса експерта компаније” Гугл” који борави у Нишу као гост ИТ сајма запошљавања.

Током разговора градоначелник је истакао да  држава улаже у ИТ сектор,а тренутно је  у изградњи и научно технолошки парк.

“Радимо нову зграду Електронског факултета,а већ постоји и старт ап центар,такође већ четврту годину за редом организујемо Форум напредних технологија и предузимамо кораке како би постигли што боље резултате у овој области,”рекао је градоначелник.

Паралелно са сајмом одржана је и ИТ конект конференција на којој је у Нишу први пут говорио управо Хари Робертс.

Ово је била  јединствена прилика да нишки програмери слушају овог светског стручњака у свом граду.

Организатори истичу да је ИТ конект растућа регионална ИТ заједница, која окупља више од 10.000 ИТ стручњака из целог региона, а циљ јој је да оснажи овај сектор и умрежи компаније и стручњаке.

До сада је са овом организацијом сарађивало више од 100 ИТ компанија из региона, 40 ИТ организација, више од 100 домаћих и светских предавача.




Uskršnja čestitka Gradonačelnika

ОТВОРЕН 20. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТУРИЗМА

У Нишу је данас отворен 20-ти јубиларни Међународни сајам туризма и активног одмора. Под сводовима хале Чаир у наредна три дана своју понуду за иву туристичку сезону представља више од стотину излагача из Србије и иностранству медју којима су бање, планински центри, туристичке организације као и институције и удружења која се баве активним одмором, боравком у природи и наравно, етно туризмом.
Сајам је отворио градоначелник Дарко Булатовић који је поручио да је “туризам значајна полуга развоја Ниша у коју град из године у годину улаже све више, што је и довело до значајног раста броја гостију. Када се томе дода и развој аеродрома Константин Велики са кога ћемо од јула имати више од 20 летова ка свим деловима Европе, ефекти ће бити још бољи а гостију и прихода од туриста све више”, рекао је Булатовић




ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ ВРТИЋА У НОВОМ СЕЛУ

У Београду су данас свечано потписани уговори о додели  бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике за ову годину које је расписало Министарство без портфеља.

Град Ниш је по овом пројекту, добио средства за помоћ у изградњи вртића у насељу 9.мај у вредности од нешто више од 27 милиона динара, а уговор са министарком Славицом Ђукић Дејановић потписо је Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Укупна вредност вртића, у коме ће бити места за малишане из Новог села, али и суседних Чокота, Лалинца, Мрамора, Крушца и других насеља, је око 52 милиона динара, а учешће Града у реализацији пројекта 24 милиона.

”Изградња објекта почеће у најкраћем могућем року, а његовим завршетком биће обезбеђено још најмање 100 места, што ће бити од огромног значаја за овај део нашег града у коме живи много деце, али већ деценијама нема ниједног вртића, и сада коначно можемо рећи да се и на тај проблем ставља тачка”, поручио је Градоначелник Булатовић




ДЕЛЕГАЦИЈА СО ДИМИТРОВГРАД У ПОСЕТИ СКУПШТИНИ ГРАДА НИША

Председник Скупштине Града Ниша мр Раде Рајковић приредио је данас пријем за чланице Женске одборничке мреже Скупштине општине Димитровград и директорке општинских предузећа. Посета нишком парламенту организована је у оквиру пројекта  „Повећање административног капацитета женске одборничке мреже“.

У уводном излагању о сазиву Скупштини Града Ниша, броју одборница и Женској одборничкој мрежи Скупштине града Ниша, која је формирана међу првима у Србији, председник мр Раде Рајковић истакао је да локални парламент ради у конструктивној и толерантној атмосфери, уз поштовање свих принципа родне равноправности.

Женска одборничка мрежа Скупштине општине Димитровград формирана је у априлу 2018. године, а у активностима које спроводе  имају пуну подршку Скупштине општине и свих релевантних институција.

На данашњем састанку договорена је даља сарадња, размена искустава, знања и идеја са одборницама Женске мреже Скупштине Града Ниша.