SARADNJA NAUKE I PRIVREDE PODSTAKNUTA MERAMA PROGRAMA LOKALNOG EKONOMSKOG RAZVOJA

  • P1270827
  • P1270805
  • P1270806
  • P1270808
  • P1270815
  • P1270818
image_pdfimage_print

PREDSTAVNICI KLERPA U POSETI MING KOVAČNICI

Predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša obišli su danas Preduzeće za proizvodnju, inženjering, kovanje i mašinsku obradu u železnici, poljoprivredi, rudarskoj i industriji hidraulike „MING Kovačnica“ d.o.o., učesnika projekta „Kreiranje održivih inovacija za unapređenje konkurentnosti preduzeća“, koji realizuje Visoka tehnička škola Niš. Projekat se realizuje u okviru Mere unapređenje konkurentnosti – unapređenje saradnje privrede i naučno-obrazovnih institucija Grada Niša – Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Prema rečima profesora Visoke tehničke škole Miloša Ristića projekat direktno povezuje proizvodna preduzeća iz oblasti mašinstva  sa naučno-obrazovnom institucijom u cilju unapređenja proizvodnih procesa i procedura preduzeća. Takođe, istakao je Ristić, konkurentnost preduzeća povećava se racionalnom upotrebom sirovina i materijala, efikasnim korišćenjem opreme, optimizacijom proizvodnog procesa, fleksibilnim proizvodnim sistemima, kao i kontinualnim obukama i edukacijama zaposlenih.

Projekat je osmišljen da tokom svog trajanja od 7 meseci unapredi model saradnje između nosioca projekta, Visoke tehničke škole i preduzeća – partnera na projektu, u ovom slučaju Ming kovačnice, preduzeća Feniks bb i Balkan.

Opšti cilj projekta je podizanje konkurentnosti preduzeća kroz unapređenje proizvodnog procesa i procedura i obuku zaposlenih prema zahtevima tržišta u partnerstvu sa naučno obrazovnim institucijama, kao i razvijanje modela stručne prakse studenata u cilju efikasnijeg zapošljavanja diplomiranih studenata.

Studenti, njih 25, zadovoljni su što imaju priliku da pre sticanja diplome i u praksi primene ono što uče tokom svog školovanja. Neki od njih prate proces proizvodnje, neki su u kontroli kvaliteta, ali je opšti utisak da im praksa u Mingu izuzetno znači, a ujedno može biti i dobra preporuka za zaposlenje nakon okončanja studija.

Sa zadovoljstvo su pristali da učestvuju u projektu, kažu u Ming kovačnici. Prema rečima direktora Predraga Madžarevića, Ming trenutno ima 180 zaposlenih a potrebe za radnom snagom ima još. Na žalost, teško se dolazi do novih radnika, ne samo u proizvodnji, već i u komercijali, finasijama, ističe Madžarević. On dodaje da Ming kovačnica, od trenutka kada je 2006. privatizovana, znanjem i napornim radom, ne samo novog rukovodstva nego i zaposlenih, uspela da se probije na tržištu, da kvalitetom svojih proizvoda stekne renome i postane prepoznatljiva, kako u Srbiji, tako i van njenih granica.

Sa svoje strane, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, kao neko ko se u ime Grada Niša bavi privlačenjem investitora i pružanjem podrške privredi, kroz Program lokalnog ekonomskog razvoja za realizaciju ovog projekta izdvojila je nešto više od 900 hiljada dinara. „Ovakvi projekti direktno pomažu privredi da unapredi svoje proizvodne procese, ali i obrazovanju da unapredi svoje obrazovne, odnosno nastavne procese. U tome i leži naša uloga, da podstičemo saradnju privrede i obrazovnih institucija, da ih povezujemo i da zajednički utičemo na stvaranje povoljnije poslovne klime u gradu“, rekao je prilikom obilaska Ming kovačnice načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Ranđelović. „Pre dve godine krenuli smo sa direktnom podrškom privredi kroz Program lokalnog ekonomskog razvoja, ove godine ćemo nastaviti jer su dosadašnji rezultati pokazali da ima potencijala da se privreda u Nišu unapređuje, da mere daju rezultate i da pozitivno utiču na poslovanje malih i srednjih preduzeća, ali i podstiču ljude sa idejama na otvaranje novih“ poručio je Ranđelović.

Možda Vas zanima i sledeće...