1

НИШ НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ

Делегација Града Ниша боравила je претходних дана у Рогнану у Норвешкој, на позив челника локалне самоуправе општине Салтдал, са којом Ниш негује братским везе још од почетка осамдесетих година прошлог века.
Делегацију која је посетила ову малу општину на крајњем северу Европе чинили су градска већница за социјална питања Тијана Ђорђевић Илић и чланови плесног клуба Боом 018 из Ниша, који су представљали наш град и земљу на  Фестивалу плеса, који се традиционално, почетком пролећа, одржава у Рогнану.
Према речима Тијане Ђорђевић Илић ради се о наставку сарадње два града побратима, а уједно је била и узвратна посета, с обзиром да је делегација Салтдала прошлог лета  боравила у Нишу, а њихов локални музички састав наступио на Нишвилу.
Током тродневног боравка у Рогнану, љубазни и гостољубиви домаћини гостима из Ниша, представили су овaj деo Норвешке, далеко изнад поларног круга, а посебан утисак, како каже већница Илић, оставила је посета меморијалном  парку и спомен гробљу српских интернираца.
Наиме, током Другог Светског рата, Немачки окупатори, управо у  околини Салтдала организовали су радне концентрационе логоре за ратне заробљенике са простора тадашње Југославије и СССР.
У заробљеништву на северу Норвешке, у то време, нашло се неколико хиљада војника са наших простора, а на жалост 1800 њих није успело да  преживи глад, зиму, мучење и исцрпљујући рад на, по злу и суровости нациста, чувеном Крвавом путу.
То је, уосталом и био повод за повезивање два града који ће, што је потврђено и овом посетом, пријатељство наставити да негују у убудуће.