NIŠ NA SEVERU EVROPE

Delegacija Grada Niša boravila je prethodnih dana u Rognanu u Norveškoj, na poziv čelnika lokalne samouprave opštine Saltdal, sa kojom Niš neguje bratskim veze još od početka osamdesetih godina prošlog veka.
Delegaciju koja je posetila ovu malu opštinu na krajnjem severu Evrope činili su gradska većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić i članovi plesnog kluba Boom 018 iz Niša, koji su predstavljali naš grad i zemlju na  Festivalu plesa, koji se tradicionalno, početkom proleća, održava u Rognanu.
Prema rečima Tijane Đorđević Ilić radi se o nastavku saradnje dva grada pobratima, a ujedno je bila i uzvratna poseta, s obzirom da je delegacija Saltdala prošlog leta  boravila u Nišu, a njihov lokalni muzički sastav nastupio na Nišvilu.
Tokom trodnevnog boravka u Rognanu, ljubazni i gostoljubivi domaćini gostima iz Niša, predstavili su ovaj deo Norveške, daleko iznad polarnog kruga, a poseban utisak, kako kaže većnica Ilić, ostavila je poseta memorijalnom  parku i spomen groblju srpskih interniraca.
Naime, tokom Drugog Svetskog rata, Nemački okupatori, upravo u  okolini Saltdala organizovali su radne koncentracione logore za ratne zarobljenike sa prostora tadašnje Jugoslavije i SSSR.
U zarobljeništvu na severu Norveške, u to vreme, našlo se nekoliko hiljada vojnika sa naših prostora, a na žalost 1800 njih nije uspelo da  preživi glad, zimu, mučenje i iscrpljujući rad na, po zlu i surovosti nacista, čuvenom Krvavom putu.
To je, uostalom i bio povod za povezivanje dva grada koji će, što je potvrđeno i ovom posetom, prijateljstvo nastaviti da neguju u ubuduće.