DODELJENE SPOMENICE BIVŠIM I SADAŠNJIM PRIPADNICIMA 63. PADOBRANSKE BRIGADE

Slavna 63. padobranska herojska brigada postala je simbol otpora NATO agresiji i ne samo njoj. Gde god i kad god je bilo teško tu su bili padobranci iz 63. padobranske brigade. Malo zemalja može da se pohvali takvim junacima i takvom jedinicom. Neprekinuta tradicija 63. je nešto što se u vojsci poznaje, veoma ceni i nešto na šta je čitav srpski narod veoma ponosan – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na uručenju vojnih spomenica pripadnicima nekadašnje 63. padobranske brigade povodom 20 godina odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Na svečanosti, održanoj u niškom Domu Vojske, vojne spomenice porodicama poginulih pripadnika 63. padobranske brigade uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a premeštenim pripadnicima te brigade načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović. Penzionisanim pripadnicima brigade vojno priznanje uručio je zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, a pripadnicima 63. padobranskog bataljona priznanje je uručio komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan.

Ističući da je Srbija ponosna na svakog svog oficira i vojnika, ministar Vulin je rekao da „svi koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije zaslužuju našu pažnju i poštovanje. Oni koji su ubijeni u NATO agresiji zaslužuju da ih se sećamo i da njihove porodice znaju da je država tu i da brine o svakom od njih“.
”Srbija se ponosi svakim vojnikom, svakim oficirom, svakim policajcem, svima onima koji su odbranili i očuvali zemlju. Uostalom, ko može da kaže gde prestaje narod, a gde počinje vojska. Bili smo jedno i ostaćemo jedno. Zato smo slobodni” – poručio je ministar Vulin.
Komandant Specijalne brigade Kopnene vojske brigadni general Miroslav Talijan posebno je istakao otpor našeg naroda i uspeh borbenih operacija naše Vojske, a naročito njenih elitnih sastava – 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Zamenik komandanta Združene operativne komande i ratni komandant 63. padobranske brigade general-major Ilija Todorov rekao je da je vojna spomenica koju su dobili pripadnici 63. padobranske brigade još jedan dokaz da se o njima misli. Posebno je bitno, naglasio je general Todorov, da se poginuli pripadnici jedinice ne zaborave, kao ni njihove porodice i oni koji su bili ranjeni.

Svečanosti u niškom Domu Vojske  prisustvovali su i državni sekretar Aleksandar Živković,, Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Episkop niške eparhije Vladika Arsenije.