1

Одлуке о подстицају развоја талентованих ученика и студената у 2019. години

Одлуке о подстицају развоја талентованих ученика и студената:

Одлука Комисије за подстицај развоја талентованих ученика и студената о избору кандидата којима се не додељује стипендија

Одлука Комисије за подстицај развоја талентованих ученика и студената о избору кандидата за доделу стипендија

Одлука Комисије за подстицај развоја талентованих ученика и студената о одбацивању пријава


Комисија за подстицај развоја талентованих ученика и студената расписала је

Јавни позив за стипендирање талентованих ученика и студената у 2019. години.

Јавни позив је објављен на сајту Града Ниша и  огласним таблама органа и служби Града у улици Николе Пашића број 24 и улици Вожда Карађорђа број 16.

Обрасци пријава се могу преузети са сајта Града Ниша (са следећих линкова):

или у просторијама Секретаријата за образовање у улици Вожда Карађорђа број 16.

Рок за подношење пријава је био 14. фебруар 2019. године.

 




ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА БЕЛГИЈЕ

Градоначелник Дарко Булатовић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Белгије у Србији, његовом екселенцијом Адамом Куном, о могућностима за унапређење сарадње у свим областима од културе, језика, образовања па до привреде.

”О свим овим темама имамо готово једнако мишљење, а то је да потенцијале за напредак  треба искористити”, рекао је Градоначелник Булатовић, након састанка.

Амбасадор Кун је рекао да је у Нишу први пут и да је овај град веома занимљив за инвеститоре из његове земље. Он је поручио да на том пољу треба радити и даље, а да је први корак већ учињен током фебруарског самита у Београду када је потенцијале Града Ниша белгијским привредницима представила Канцеларија за локални економски развој и пројекте.

Градоначелник Булатовић је најавио долазак представника једне велике компаније из Белгије на разговор о сарадњи са ЈКП Наисус, крајем априла, уз оцену да  у свим плановима Ниша изузетно важно место заузима Универзитет и да сарадња која је успостављена на образовном нивоу, од велике користи и значаја за обе стране.




ИЗ ПРОГРАМА НИС ”ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО” ГРАДУ НИШУ 5 МИЛИОНА ДИНАРА

Потписивањем споразума о сарадњи између НИС-а и 13 локалних заједница у Дому Народне Скупштине Србије почео је овогодишњи конкурс „Заједници заједно“. Споразуме су потписали Кирил Тургењев генерални директор НИС, министар здравља Златибор Лончар и представници 13 локалних самоуправа међу којима и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

”На овај начин компанија жели да допринесе даљем развоју локалних заједница и пружи свој допринос унапређењу квалитета живота у њима, посебно најмлађима. У сваком граду или општини у којима се програм спроводи, са укупно 116 милиона динара, биће финансирано до пет пројеката које пријаве здравствене установе, а о избору пројеката одлучиваће Комисија састављена од представника Министарства здравља , компаније НИС и локалне заједнице, рекао је директор Тургењев.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да ће Ниш, у оквиру овогодишњег пројекта, добити 5 милиона динара који ће бити употребљени, пре свега, за побољшање услова у објектима примарног здравства.

”Ово је наставак 10 година дуге и успешне сарадње Града Ниша и компаније НИС. Пет милиона динара које ћемо на овај начин добити усмерићемо за уређење здравствених станица на сеоском подручју, и стварање услова да грађани имају једнаке услове за лечење, било да живе у граду или на селу”, рекао је градоначелник Булатовић.

Како је наведено, Kомпанија НИС ће, у оквиру овогодишњег програма уложити готово милион евра (116,5 милиона динара) у побољшање рада здравствених установа у 13 градова и општина широм Србије (Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Пожаревац, Зрењанин, Кикинда, Нови Бечеј, Србобран, Житиште, Кањижа, Пландиште).

 




Отворена изложба “Бомбардовање Ниша 1999. године”

Изложбу “Бомбардовање Ниша 1999. године”  свечано је отворио градоначелник Ниша Дарко Булатовић у нишкој галерији Синагога.

Ауторка изложбе и каталога је историчарка Бојана Нешић, кустоскиња нишког музеја која је све бројке везане за бомбардовање Ниша претворила у документа-фотографије као сведочанства страшних дана које смо преживели, а које ће бити представљене на изложби.

Изложбу чине фотографије, делови НАТО оружја, графитна бомба и пропагандни материјал. Настала као омаж данима страдања а са жељом да се исти не забораве ова изложба је још један подсетник на дане Нато агресије 1999.године.




Обележавање „Међународног дана енергетске ефикасности 2019“

Енергетски менаџер Града Ниша је по препоруци Министарства рударства и енергетике организовао манифестацију обележавања „Међународног дана енергетске ефикасности“ .

Образована је радна група састављена од представника секретаријата Градске управе.

Циљ манифестације је био промотивна активност јачања свести о уштеди енергије применом мера енергетске ефикасности у јавним објектима Града Ниша.

Циљна група су ученици основних школа.

Министарство рударства и енергетике уз подршку GIZ-a је донирало промотивне материјале у виду плаката, мајица за децу, едукативне игре – Играјмо за енергију и приручнике за наставнике.

Промо материјали су достављени свим основним школама.

Акцијом су обухваћене 84 основне и две специјалне школе.

Организована су школска такмичења у три категорије: ликовни радови, литерарни радови и Слогани.

Победнички радови са школских такмичења су достављени радној групи, која је образовала комисије за избор најбољих радова уз помоћ стручних лица: професорице Иване Станковић – мр графике из Уметничке школе и Слободанке Митровић професорице српског језика и књижевности из гимназије Стеван Сремац.

Победници Градског такмичења су:

  • Категорија ликовних радова:
  1. Сања Стојковић, ОШ Свети Сава
  2. Бранкица Денић, ОШ Десанка Максимовић
  3. Ања Радојковић, ОШ Лела Поповић
  • Категорија литерарних радова:
  1. Ученици V и VI разреда, ОШ Надежда Петровић
  2. Софија Радукић, ОШ Радоје Домановић
  3. Лана Арслановић, ОШ Иво Андрић
  • Категорија Слогани:
  1. Митар Стојковић, ОШ Десанка Максимовић
  2. Вања Нешовић, ОШ Ратко Вукићевић
  3. Анђела Костадиновић, ОШ Први мај

Радна група је доделила и три специјалне награде:

  1. Николи Сталетовић, ликовни рад, ШОСО Царица Јелена
  2. Бојани Томић и Марти Ђорђевић за плакат, ОШ Др Зоран Ђинђић
  3. Група ученика „Чувари природе“ за плакат „Штедимо воду“, ОШ Учитељ Таса.

Наградни фонд за победнике је био из фонда Министарства, мајице и игра за енергију.

Акцију и наградни фонд су допунила  Јавно комунална предузећа:

  • ЈКП Градска топлана, донирала свим победницима по један дигитрон са соларном батеријом,
  • ЈКП Наиссус, донирао свим школама победника по 5 LED сијалица
  • ЈКП Медиана донирала свим школама победника по једну канту за рециклажни отпад и по једну садницу тује.

Централна манифестација: изложба радова ученика и Трибина одржана је дана 14.03.2019. године у Свечаној сали Универзитета у Нишу са почетком у 12 часова. У холу зграде Универзитета организована је изложба радова ученика.

На трибини су тематски обрађене и презентоване активности:

  • Енергетског менаџера Града Ниша
  • Сектора за комуналне делатности и енергетику – Хранислав Ђорђевић
  • Секретаријата за образовање – Бранка Ранђеловић
  • Секретаријата за заштиту животне средине- Јована Савић
  • представника ЈКП Медиана Ниш – Соња Поповић
  • представника ЕПС Дистрибуција огранак Ниш – Љубомир Ранчић

По завршетку трибине додељене су награде победницима такмичења.

Манифестација је и медијски пропраћена.