1

Положени венци поводом Дана страдалих у Нато бомбардовању

У центру града на спомен обележијима посвећеним страдалима у Нато бомбардовању одржан је парастос,а затим су и положени венци у знак сећања на дан када је пре тачно 20.година почела Нато агресија .
Венце су положиле бројне делегације војске,полиције,округа,града и општина,као и породице погинулих и удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.
У име Града Ниша присутнима се обратио градоначелник Дарко Булатовић који је евоцирајући сећања на дане српског страдања током агресије рекао да се жртве никада не смеју заборавити,а затим  парафразирао речи српске химне у којој се помиње брод и рекао да овај брод мора убудуће да плови по мирном мору и да данас Србија има пријатеље у свету и да се државно руководство свим силама залаже за мир и просперитет наше земље.
У току бомбардовања у Нишу су уништена бројна индустријска постројења, главна градска трафо-станица и аеродром, гађане су и касарна „Стеван Синђелић“ и цивилни објекти, као што је обданиште. Током бомбардовања Ниш је био мета 40 пута, а погинуло је 56 грађана Ниша а повређено више од 200.
Спомен капела је саграђена у част жртава током ратова с почетка деведесетих и НАТО бомбадовања из Ниша. На таблама које се налазе унутар капеле исписано је 134 имена, а на капели се налази натпис: „Чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века,амин”.