BULATOVIĆ : NASTAVLJAMO DALJE SA NAJVEĆIM EKOLOŠKIM PROJEKTOM U OVOM DELU EVROPE

 

Delegacija Švedske razvojne agencije (SIDA) predvođena predsedavajućom borda direktora Ivon Gustafson i Ambasador Kraljevine Švedske nj.e. Jan Lundin posetili su danas Niš i razgovarali sa Gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj o  realizaciji projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje i preradu otpadnih voda.

Švedska podržava proces reformi u oblasti zaštite životne sredine kako bi se poboljšali ekološki standardi i ojačao proces reforme na putu Srbije ka EU i za to je, u periodu od 2016. do 2020. godine izdvojeno oko 20 miliona eura.

”Švedska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje. Želeli smo da saznamo više o prioritetima za saradnju danas – i u budućnosti, a Niš je dobar primer. Zajedno sa Ministarstvom životne sredine, Gradom i Evropskom unijom udružili smo snage u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu”, rekla je Ivon Gustafson i naglasila da je održivi urbani razvoj neophodan kako bi se osiguralo zdravlje građana, reka, vazduha i zemljišta, ali i ekonomskog razvoja. Švedska je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda, dok će, prema programu IPA 2018, EU finansirati izgradnju fabrike za prečišćavanje i preradu otpadnih voda u Nišu sa oko 43 miliona evra.

Gradonačelnik Bulatović izrazio je veliku zahvalnost  Švedskoj razvojnoj agenciji na donaciji i velikom radu na ovom, za Grad Niš, izuzetno važnom projektu.

”Zahvaljujem i ambasadoru Lundinu i predstavnicima Švedske agencije na velikom broju sastanaka i razgovora koje smo imali o projektu, i iskazanoj iskrenoj želji da on zaista i uspe.  Evo došli smo u situaciju da smo blizu finalnoj fazi projekta. Grad Niš je izvršio sve obaveze do današnjeg dana, takođe i projektantski tim, i očekujemo da i nadalje sve ide po dogovorenom dinamičkom planu, na zadovoljstvo svih nas, jer zajedno realizujemo najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope”, rekao je Gradonačelnik Niša.

Pročišćavanjem i preradom otpadnih voda u Nišu procenjuje se da će Nišava biti čistija za 11.000 tona mulja i čvrstog otpada godišnje, što će omogućiti bolje i mnogo zdravije uslove za život građana i smanjiti rizike od bolesti.
100 dana do početka EP u košarci za žene

Na trgu kralja Milana simboličnim odbrojavanjem na satu započela je zvanična promocija Evropskog prvenstva za žene u košarci.Gradonačelnik Niša Darko Bulatović pritiskom dugmeta označio je početak odbrojavanja do kontinentalnog šampionata koji u Nišu počinje za tačno 100 dana.

“Simboličnim puštanjem u rad ovih satova podsećamo i sebe i građane da smo počeli da odbrojavamo poslednjih 100 dana do Evropskog prvenstva. U to ime, svim gostima srdačno želim dobrodošlicu u carski grad Niš, a našim košarkašicama – odlične igre, pobede i osvajanje još jednog zlata!”rekao je gradonačelnik.

U Nišu će se igrati utakmice u grupnoj fazi,a nastupiće reprezentacije Italije,Mađarske,Slovenije i Turske.Mečevi su na programu u hali Čair od 27.do 30.juna.