1

СТИГЛА САГЛАСНОСТ ЗА ПРИЈЕМ РАДНИКА ЗА ”ПРЕДАХ ОД РОДИТЕЉСТВА”

          Град Ниш, односно Центар за бригу о деци ометеној у развоју Мара, понудиће ускоро својим корисницима нову услугу, популарно названу „Предах од родитељства“ .

Ова социјална услуга, како је појаснила чланица Градског већа Тијана Ђорђевић Илић, подразумева да родитељи и старатељи могу своју децу да оставе на извесно време на бригу запосленима у Мари како би могли да обаве важне, понекад зивотне активности које нису у ситуацији, јер се даноноћно, током целе године брину о свом детету које има посебне потребе.

”Оно што је циљ и сврха ове услуге, што је и најважније, јесте да ова деца остану да живе у својим биолошким породицама”, каже Тијана Илић.

У оквиру Центра “Мара” пре више од две године почела је доградња објекта у коме би родитељи деце ометене у развоју могли да оставе своје малишане на 24-часовну бригу у то максимално 40 дана годишње, било да је у питању два пута по 20 или четири пута по десет дана.

”Употребна дозвола је обезбеђена. Простор је завршен и уређен, потреба за смештајем такође, а за почетак функционисања овог пројекта чекала се сагласност Комисије Владе  за пријем у радни однос 7 стручних радника који би обављали овај посао”, каже Тијана Илић и напомиње да је сагласност стигла и да се, пре објављивања конкурса мора изменити и систематизација радних места у Мари, што ће, како је рекла, бити урађено врло брзо.

Предах од родитељства” је неопходна родитељима и старатељима, нарочито оним са децом која имају неки од најтежих облика застоја у развоју.

„ Родитељи неће плаћати ову услугу, с обзиром да се рад Маре финансира из буџета Града, и за ту намену је ове године издвојено 66 милиона динара”, рекла је градска већница и нагласила да ће ова услуга постати трајна.