STIGLA SAGLASNOST ZA PRIJEM RADNIKA ZA ”PREDAH OD RODITELJSTVA”

image_pdfimage_print

          Grad Niš, odnosno Centar za brigu o deci ometenoj u razvoju Mara, ponudiće uskoro svojim korisnicima novu uslugu, popularno nazvanu „Predah od roditeljstva“ .

Ova socijalna usluga, kako je pojasnila članica Gradskog veća Tijana Đorđević Ilić, podrazumeva da roditelji i staratelji mogu svoju decu da ostave na izvesno vreme na brigu zaposlenima u Mari kako bi mogli da obave važne, ponekad zivotne aktivnosti koje nisu u situaciji, jer se danonoćno, tokom cele godine brinu o svom detetu koje ima posebne potrebe.

”Ono što je cilj i svrha ove usluge, što je i najvažnije, jeste da ova deca ostanu da žive u svojim biološkim porodicama”, kaže Tijana Ilić.

U okviru Centra “Mara” pre više od dve godine počela je dogradnja objekta u kome bi roditelji dece ometene u razvoju mogli da ostave svoje mališane na 24-časovnu brigu u to maksimalno 40 dana godišnje, bilo da je u pitanju dva puta po 20 ili četiri puta po deset dana.

”Upotrebna dozvola je obezbeđena. Prostor je završen i uređen, potreba za smeštajem takođe, a za početak funkcionisanja ovog projekta čekala se saglasnost Komisije Vlade  za prijem u radni odnos 7 stručnih radnika koji bi obavljali ovaj posao”, kaže Tijana Ilić i napominje da je saglasnost stigla i da se, pre objavljivanja konkursa mora izmeniti i sistematizacija radnih mesta u Mari, što će, kako je rekla, biti urađeno vrlo brzo.

Predah od roditeljstva” je neophodna roditeljima i starateljima, naročito onim sa decom koja imaju neki od najtežih oblika zastoja u razvoju.

„ Roditelji neće plaćati ovu uslugu, s obzirom da se rad Mare finansira iz budžeta Grada, i za tu namenu je ove godine izdvojeno 66 miliona dinara”, rekla je gradska većnica i naglasila da će ova usluga postati trajna.

Možda Vas zanima i sledeće...