1

ОБИЛАЗАК ПРИВАТНИХ ВРТИЋА

 

 

Приватни вртићи су, из угла градског буџета и Града, потпуно изједначени са вртићима из састава Предшколске установе Пчелица и циљ је да се у што већој мери смање листе чекања и да у догледно време створе услови да ниједно дете у Нишу не буде без могућности да иде у вртић, рекао је Градоначелник Ниша Дарко Булатовић током обиласка вртића Меда, Маза и Дечији кутак у којима се боравак малишана финансира јавним средствима.

”Град је ове године издвојио 78 милиона динара за укупно шест приватних предшколских установа и у којима борави 550 деце. За тај број је и смањена листа чекања, и то је и наш главни циљ”, рекао је Булатовић и нагласио да оваква пракса представља и уштеду, јер  приближно толико кошта и изградња једног вртића на пример, и то за много мањи број деце, и да томе треба додати и трошкове за одржавање, плате запослених и трошкове боравка деце.

И власнице три вртића које су посетили Градоначелник Булатовић, ресорна већница Тијана Ђорђевић Или и директорка Пчелице, Марина Станковић, Данијела Гоцић и Горица Тркуља слажу се да је овакав вид сарадње користан за обе стране, и наглашавају да се, са једне стране, за већи број деце обезбеђује се место у обданишту, а са друге стране стварају се и услови за развој предузетништва, повећање капацитета и побољшање услова боравка деце и, на крају, за запошљавање стручних људи који ће о тој деци бринути.

Такође, током посете је наглашено и да никаквих препрека за родитеље не сме бити ни када је у питању издавање потврда о немогућности уписа деце у неки од вртића Пчелице, и да свако ко испуњава основне услове за упис деце у вртић, има подједнако право да то учини у јавном или приватном вртићу, у зависности од слободних места.

 
СТИГЛА САГЛАСНОСТ ЗА ПРИЈЕМ РАДНИКА ЗА ”ПРЕДАХ ОД РОДИТЕЉСТВА”

          Град Ниш, односно Центар за бригу о деци ометеној у развоју Мара, понудиће ускоро својим корисницима нову услугу, популарно названу „Предах од родитељства“ .

Ова социјална услуга, како је појаснила чланица Градског већа Тијана Ђорђевић Илић, подразумева да родитељи и старатељи могу своју децу да оставе на извесно време на бригу запосленима у Мари како би могли да обаве важне, понекад зивотне активности које нису у ситуацији, јер се даноноћно, током целе године брину о свом детету које има посебне потребе.

”Оно што је циљ и сврха ове услуге, што је и најважније, јесте да ова деца остану да живе у својим биолошким породицама”, каже Тијана Илић.

У оквиру Центра “Мара” пре више од две године почела је доградња објекта у коме би родитељи деце ометене у развоју могли да оставе своје малишане на 24-часовну бригу у то максимално 40 дана годишње, било да је у питању два пута по 20 или четири пута по десет дана.

”Употребна дозвола је обезбеђена. Простор је завршен и уређен, потреба за смештајем такође, а за почетак функционисања овог пројекта чекала се сагласност Комисије Владе  за пријем у радни однос 7 стручних радника који би обављали овај посао”, каже Тијана Илић и напомиње да је сагласност стигла и да се, пре објављивања конкурса мора изменити и систематизација радних места у Мари, што ће, како је рекла, бити урађено врло брзо.

Предах од родитељства” је неопходна родитељима и старатељима, нарочито оним са децом која имају неки од најтежих облика застоја у развоју.

„ Родитељи неће плаћати ову услугу, с обзиром да се рад Маре финансира из буџета Града, и за ту намену је ове године издвојено 66 милиона динара”, рекла је градска већница и нагласила да ће ова услуга постати трајна.
ТУРИСТИЧКИ ПРОМЕТ ЗА ГРАД НИШ ПЕРИОД ЈАНУАР – ДЕЦЕМБАР 2018.

Позитиван тренд контиунираног раста туристичког промета, који град Ниш бележи последњих неколико година, задржао се и током 2018. године. Према Саопштењу бр. 18. од 31.01.2019. године од стране Републичког завода за статистику у Граду Нишу у 2018. години дошло до повећања укупног броја туриста за 15%, при чему је број домаћих гостију повећан за 7,3%, а број иностраних повећан за 20% у односу на 2017. годину.

          Подаци у категорији ноћења бележе повећање за 12,3% више остварених ноћења него у периоду јануар – децембар 2017. године, при чему се број ноћења домаћих туриста у 2018. години повећао за 6,7%, а број иностраних већи је за 18%.

ЈАНУАР –

ДЕЦЕМБАР

2017

ЈАНУАР –

ДЕЦЕМБАР

2018

  JАНУАР –

ДЕЦЕМБАР

2017

ЈАНУАР –

ДЕЦЕМБАР

2018

доласци доласци % број ноћења број ноћења %
Укупно 106.884 122.839  +15 188.730 211.914 +12,3
Домаћи 46.848 50.294 +7,3 95.467 101.892 +6,7
Страни 60.036  72.545 +20 93.263 110.022 +18

            Туристичка организација Ниш сматра овакав раст туристичког промета најбољим показатељем резултата интензивног рада на промоцији града Ниша на кључним емитивним тржиштима; у Бугарској, Грчкој, Немачкој, Аустрији, Словенији, Словачкој, Русији, Турској и др., одакле нам, према званичним статистикама и долази највећи број туриста.

          Оно што је посебно важно за развој туристичке привреде Нишa је да број туриста расте не само током летње сезоне, када град има највише садржаја за посетиоце, већ и у раздобљима пре и постсезоне, због чега ТОН планира нове дигиталне кампање и промоције културног туризма и авантуристичког туризма, као и локалне гастрономије на новим тржиштима и потпуног интегрисања квалитетног туристичког производа, како би туристичка понуда града Ниша била у складу са савременом туристичком потражњом на изазовним туристичким тржиштима.

 

Доласци и ноћења туриста према земљи припадности

 

Туристички промет за град Ниш

 
ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ЗА ВИШЕНАМЕНСКИ МУЛТИФУНКЦИОНАЛНИ ОБЈЕКАТ КУЛТУРЕ

Вишенаменски објекат културе у Нишу градиће се на 15 хиљада квадрата, а налазиће се на углу Булевара Немањића и Благоја Паровића. У склопу овог објекта предвиђено је пет хиљада квадрата изложбеног простора, амфитеатар са око 1.800 места у гледалишту, велики паркинг простор, хотел, кафићи и ресторани као и видиковац.

На конкурсу за дизајн који је спроведен у другој половини 2018. године, а који је реализован преко Канцеларије за локални економски развој и пројекте Града Ниша, пристигло је 10 радова. Стручна комисија определила се за рад тима архитеката који су чинили  Александар Славиковић и Дејан Милетић из Београда.

“ Читав објекат замишљен  је у облику  коцке која би пратила спољашне форме и просторе који се могу користити у току дана и ван радног времена самог објекта“, рекао је Славиковић.

Према његовим речима, објекат је замишљен у духу модреног дизајна али у складу са околином где ће бити смештен.

“ Предвиђен је велики галеријски простор, амфитеатар, кафићи, као и хотелски простор где ће, углавном, бити смештени извођачи“, казао је Славиковић.

Главни урбаниста Града Ниша, Никола Лечић, истакао је да је сама локација, на углу Булевара Немањића и Благоја Паровића, једна од последњих неизграђених већих блокова на овом потезу. У оквиру овог урбанистичког блока налазиће се будући Културни центар који представља, вишенаменски објекат за потребе културе и других културних манифестација, поред тога у оквиру овог блока налазиће се и Делта планет“, рекао је Лечић.

 „Друга фаза је имовинска припрема локације  која би требало да буде у власништву града пре добијања грађевинске дозволе. Очекујемо да, у току ове године, те активности буду завршене и да ћемо наредне године имати спреман пројекат да конкуришемо да ли код државе, код неког другог фонда, да ли ће се финасирати делом средствима града то ћемо видети али ми у овом тренутку морамо да се усресредимо да најквалитетније завршимо фазу пројектовања“, казао је Лечић.

Члан комисије Горан Војводић рекао је да се првонаграђени рад  издвојио, не само квалитетом решења, него и  начином на који је одрађена тема.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић казао је да је изградња оваквог вишенаменског објекта културе од великог значаја за развој Ниша.

Култура је прво место где се огледају држава и њено друштво, осећај квалитетног живота и висок животни стандард не мере се само зарадом већ и квалитетом образовних и културно уметничких установа у граду, ширином културних могућности“, рекао је Булатовић.

Он је додао, да су многи светски градови изградили  имиџ управо захваљујући некој културној институцији или манифестацији.

„Изградњом вишенамеснког објекта културе желимо да створимо квалитетније услове за развој и подстицање, културног и уметничког стваралаштва , обезбедимо боље услове за доступност, културних садржаја и подстакнемо иновативност и креативност“, казао је Булатовић.

Спроводиоци конкурса били су Завод за урбанизам и Друштво архитеката Ниша, а он је реализован посредством Канцеларије за локални економски развој и пројкете.

„Захваљујући инвестицијама, Град Ниш економски се развија, стварају се сви неопходни услови за одрживи развој и улагање у спорт, уметност, културу и све оне садржаје који живот наших суграђана чине потпунијим и лепшим. С тим у вези, радује ме чињеница да је Град Ниш кренуо у реализацију пројекта изградње вишенаменског мултифункционалног објекта за потребе културе, а радује ме и чињеница да као Канцеларија можемо да дамо свој допринос. Сигуран сам да смо успели у нашој намери и да је Град Ниш добио драгоцено идејно решење за вишенаменски објекат чија се изградња очекује са великом пажњом, не само због бољитка који ће донети у области културе, већ и због тога што ће делу града у коме ће се наћи, заједно са још неким објектима, дати један потпуно другачији, урбан изглед“, рекао је начелник нишког КЛЕРП-а Милан Ранђеловић.
ВЕЛЕПОЉЕ УЛАЗИ У СИСТЕМ ВОДОСНАБДЕВАЊА ЈКП НАИСУС

Градоначелник Дарко Булатовић са сарадницима

разговарао је синоћ са мештанима Велепоља о решавању нагомиланих комуналних проблема у селу.

Поред Градоначелника збору мештана присуствовали су и председник ГО ЦК Мирослав Милутиновић, његови сарадници из општине, као И директори Паркинг сервиса, Дирекције за изградњу града и директор ЈКП Наиссус чије су екипе ових дана почеле постављање водомера у домаћинствима у Велепољу.

Управо водоснабдевање је и било главна тема састанка, с обзиром да ово село, заједно са суседним Палиграцем и Врелом улази у систем ЈКП Наиссус који ће од сада бринути о одржавању мреже и изворишта, као и стабилности система, али и вршити наплату те услуге.

Градоначелник је поручио да се овим трајно решава проблем снабдевања ових села водом за пиће, јер је локални водовод чију су изградњу мештани сами финансирали, дотрајао и не може да задовољи потребе грађана.

Такође, договорено је да се у наредних неколико недеља отклоне И сви недостаци у јавном осветљењу, за шта је задужен Паркинг сервис, да се у току пролећа поправе атарски путеви, али и да се настави са реконструкцијом саобраћајница које ово село повезују са градом, а у надлежности су локалне самоуправе.

Такође, као идеја изнета је и могућност увођења редовног одвоза смећа, а коначни договор биће постигнут у наредних неколико недеља, што би значило постављење контејнера у селу и увођење Велепоља у систем ЈКП Медијана.

Градоначелник је поручио да ће слични сусрети наредних дана бити одржани и у Палиграцу и Горњој Трнави.