1

ПРИЈЕМ ЗА ПЛАНИНАРЕ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

 

Градоначелник Дарко Булатовић и градски већник за омладину и спорт Бранислав Качар примили су данас у градској кући представнике Планинарског завеза Србије и Ниша уочи сутрашње скупштине планинара Србије у нишком Дому војске.

Како је рекао председник Планинарског савеза Србије Исо Планић, планинарство је као спорт или вид рекреативне активности последњих година у експанзији у нашој земљи. Сви планинарски клубови бележе пораст чланова, а оно што је посебно похвално је чињеница да се све већи број младих прикључује планинарском покрету.

”У Нишу постоји 6 клубова и сви су веома активни, а и природне погодности у околини Ниша изузетно су погодне за развој овог спорта, јер пружају услове за све активности, од спелеологије, па до екстремних видова алпинизма”, рекао је Планић.

Председник Планинарског савеза Ниша Слободан Гејо, истакао је да је сарадња Града и спортских клубова на одличном нивоу већ годинама, и да Ниш подржава своје планинаре и помаже им у организовању акција, попут традиционалног Зимског успона на Трем који је прошлог викенда поново окупио више од хиљаду планинара и заљубљеника у природу на Сувој планини.

Градоначелник Булатовић је нагласио значај оваквих спортских клубова, пре свега јер промовишу здраве начине живота и боравак у природи и на чистом ваздуху,  и посебно изразио задовољство што се све више младих активно укључује у рад планинарских клубова.

Он је поручио да ће Град наставити да пружа подршку планинарима, помоћи у обнављању запуштених и руинираних планинарских домова, и посебно истакао да се управо завршава најмодернији визиторски центар у близини Церјанске пећине који ће бити од користима свим љубитељима природе, али и туристима, јер се планинарење последњих година показало као један од популарнијих видова туризма, за шта управо Ниш има одличне услове и природне ресурсе.