1

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРУГЕ НИШ – ЗАЈЕЧАР

Данас је и званично почела реконструкција пруге Ниш-Зајечар, а почетак радова означен је недалеко од железничке станице Матејевац, у присуству потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, градоначелника Дарка Булатовића, челника Округа, Железнице Србије, општине Пантелеј и великог броја грађана. Како је најављено, радови ће бити готови до августа 2020. године.

“Никада се није више улагало у железнички саобраћај него сада. Прошле године 270 километара регионалних пруга је реконструисано. Ове године планирамо да то буде око 300 километара. Једна од пруга која јесте најлепша , али се показало да је сада постала најненефикаснија и недовољно безбедне је пруга између Ниша и Зајечара. На данашњи дан смо почели реконструкцију , надам се и верујем да ће до лета следеће године ће бити потпуно завршена“, рекла је Зорана Михајловић.

          “Улажемо стотине милиона евра у пруге. Радићемо заједно и на обилазници око Ниша, електрификацији и модернизацији пруге Ниш-Димитровград, а настављамо радове и на брзој прузи Београд-Будимпешта”, додала је потпредседница Владе.

          Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је реконструкција ове пруге изузетно важна, пре свега због безбедности људи. Он је посебно истакао чињеницу да је од првог инцидента и искакања вагона из шина до одлуке да се пруга затвори и започне са њеном реконструкцијом,и до почетка радова, прошло мање од два месеца, што показује озбиљност и одговорност државе и њен однос према грађанима.

          Он је поновио и да очекује да врло брзо започне и измештање железничког саобраћаја из градског језгра и изградња заобилазнице, што ће, када се реализује, постати остварење вишедеценијског сна свих нишлија.

Генерални директор “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић рекао је да ће то бити изазов који ће се са великим задовољством реализовати – 52 моста дужине 1,8 километара, 36 тунела 23,8 километара метара дужине, 90 путних праничелаза.

Реконструкција ће коштати пет милијарди динара и пруга ће бити враћена на пројектовану брзину од 90 километара на сат. Донедавно овом пругом се на више деоница возило свега  10 до 20 километара на сат. Пруга је направљена 1922.године, а последњи пут реконструисана 1961. године, “ иако  би по правилу то требало да се ради на сваких 20-25 година” рекао је  Јефтић.




МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ : СЕДИШТЕ „АЕРОДРОМА СРБИЈЕ“ У НИШУ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће Влада развијати регионалне аеродроме у земљи и да ће зато Ниш, у коме се налази други по величини аеродром, постати седиште предузећа „Аеродроми Србије“.

Она је истакла да ће држава наставити да улаже у нишки аеродром са циљем да постане резервни за Аеродром “Никола Тесла” у Београду.

“Ниш је постао место рачвања ауто-путева, железнице и град у коме се налази други по величини и стратешки веома важан аеродром. Влада Србије је улагала у нишки аеродром, уложиће још 240 милиона динара и плус за изградњу торња који ће коштати пет милиона евра”, рекла је Михајловићева новинарима.

“Желимо да „Аеродроми Србије“ буду оператер свим новим аеродромима, а имаћемо их још. Седиште је прво било у Београду, али нема потребе да то буде Београд. Седиште „Аеродрома Србије“ биће у Нишу, будући да нам се у Нишу налази аеродром и да хоћемо да развијемо регионалне аеродроме”, нагласила је министарка.

На питање да ли ће бити нових линија на нишком аеродрому, она је рекла да су дошли до закључка да је врло важно да се у складу са законима додатно улаже у одређене линије које могу да помогну развоју целог нишког краја и да зато Министарство саобраћаја очекује од града Ниша и нишког аеродрома да предложе потенцијалне руте од јавног значаја које би Влада могла да финансијски помогне.

“Када направе анализу тих рута и предложе Министарству, онда ћемо у Влади разговарати у складу са уредбом, расписати тендер за оне који могу да се баве превозом на тим рутама”, додала је Михајловићева.




Донација америчке амбасаде установи”Мара”

Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ментално ометених у развоју „Мара“, посетила је данас Америчка делегација коју чине чланови Клуба српско-америчког пријатељства, организације “Spirit of America”, представници Америчке војске и представници Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији.

Са америчком делегацијом установу “Мара”посетили су и градоначелник Ниша Дарко Булатовић  и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски.

Циљ посете је најава званичног почетка надоградње и уређења центра.

Овом приликом су чланови делегације уручили и вредне донације установи “Мара”у компјутерској опреми.

Америчка амбасада финансираће надоградњу објекта намењену пружању услуге Предах од родитељства.Сврха овог објекта је краткорочни смештај 10 корисника најдуже 45 дана у току године и то 20 дана у континуитету.

У објекту ће бити смештена деца са сметњама у развоју које ће моћи да развијају вештине самосталног живота,а истовремено породица има краткорочни предах и побољшање квалитета живота.