1

ИНТЕНЗИВНО СРЕЂИВАЊЕ САОБРАЋАЈНИЦА У НИШУ И ОКОЛИНИ

Без обзира на временске прилике, широм града ужурбано се ради на крпљењу ударних рупа и поправци саобраћајница. Након што су предтходних дана екипе путара из предузећа Трејс и Водоградња поправљали оштећења на Булеварима и улицама у централној градској зони, данас се радило на Палилули, у Мокрањчевој, улици Станоја Бунушевца и Божидарчевој, али и на путу Мрамор-Крушце, Књажевачкој и путу од Доње Врежине према Малчи.

Градоначелник Дарко Булатовић и директор Дирекције за изградњу града Небојша Ловић обишли су неколико локација на којима су извођени радови, а посебно је истакнута важност пута од Врежине ка Малчанској петљи на коју су се грађани често жалили i која, због своје важности, представља један од приоритених праваца.

Директор Ловић наглашава да ће се са радовима наставити и током викенда и наредне недеље, како би у најкраћем могућем року, ударне рупе, како је рекао, постале прошлост и престале да представљају опасност за све учеснике у саобраћају.

Он је нагласио да се у појединим улицама ради само интервентно крпљење и попуњавање рупа, а да ће на пролеће почети и трајнија санација и рехабилитација коловоза у тим улицама.

Данас се интензивно радило и у Јасеновику, где је после зиме, али и тешких машина које су готово свакодневно пролазиле кроз село,  коловоз тешко оштећен на великом броју места.

Градоначелник је рекао да се и овде ради о привременом решењу, а да ће на пролеће бити урађена комплетна рехабилитација и сређивање улица у селу. Он је поновио да ће се сутра, како је обећано, састати са мештанима и договорити динамику радова на решавању и других, дугогодишњих комуналних проблема са којима се људи у Јасеновику суочавају годинама.

 




ОДРЖАН ОБЕЋАНИ САСТАНАК СА ЖИТЕЉИМА ЈАСЕНОВИКА

Градоначелник Дарко Булатовић и представници електродистрибуције, јавно комуналних предузећа, општине Пантелеј и Дирекције за изградњу града разговарали су синоћ са мештанима Јасеновика о решавању проблема у селу, као што је и обећано за време акције уклањања преврнутих цистерни.

Санација оштећених саобраћајница је већ почела, рекао је градоначелник Булатовић и истакао да ће врло брзо све ударне рупе бити попуњене, а директор Дирекције Небојша Ловић је најавио комплетну рехабилитацију свих улица у селу за пролеће, одмах по окончању процеса јавних набавки.

Договорена је и поправка и допуна уличног осветљења, што ће бити урађено у наредних десетак дана.

Када је у питању одвоз смећа, побољшање напона у електромрежи и решавање проблема са сеоским водоводом, јавним превозом и уређењем школе, надлежни су преузели обавезу да у наредним недељама изнађу решења и за та питања.

Што се железничке пруге, која је и довела Јасеновик у центар пажње јавности, тиче, на збору је речено да ће њена реконструкција  званично  отпочети у понедељак, 25. фебруара, а у оквиру тог пројекта биће уређена и додатно обезбеђена и два пружна прелаза у самом селу, што је био и један од основних захтева мештана Јасеновика.




НИШ ДО ЈУНА ДОБИЈА МОДЕРНУ СТРЕЉАНУ

         Први мало топлији дани омогућили су наставак радова на изградњи мултифункционалне стрељане у Чаиру, после двомесечне паузе због периода хладног времена које није дозвољавало грађевинске радове.

         Градоначелник Дарко Булатовић и представници Канцеларије за локални економски развој и пројекте који и воде реализацију овог пројекта, обишли су градилиште како би проверили да ли се радови одвијају по уговореној динамици.

          Представници извођача, компаније Гас оил, изнели су уверење да  ће пројекат  бити заршен у предвиђеном року, односно пре почетка летње сезоне, и да се радови одвијају без потешкоћа.

          Перица Крстић из КЛЕРП-а истакао је да је реч о објекту од око 2000 квадратних метара који ће, поред модерне стрељане на спрату, садржати и санитарни чвор и тераса за сунчање за кориснике комплекса отворених базена, свлачионице и пратеће просторе према правилима Међународне стрељачке федерације, док ће простор у приземљу, како је рекао, највероватније бити искоришћен за куглану за рекреативце, што ће употпунити садржаје спортског комплекса у Чаиру.

          Градоначелник Булатовић је рекао да је ово улагање још један доказ да Град Ниш има озбиљне намере када је развој спорта у питању. За изградњу стрељане, како је рекао, из градског буџета издвојено је нешто више од 67 милиона динара, док је остатак новца неопходног за завршетак пројекта, од око 40 милиона обезбедило Министарство привреде.




НИШ СЕ ПРЕДСТАВИО НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

          На Међународном сајму туризма у Београду данас је одржана традиционална промоција Ниша као града богатог наслеђа са бројним културноисторијским знаменитостима, али И града који гостима нуди врхунску кухињу, забаву и могућности за авантуру, спорт и боравак у природи.

          Из тих разлога, како је рекао директор Туристичке организације Урош Парлић, Ниш је све популарнији међу туристима, па је из године у годину број страних И домаћих гостију све већи, а само у прошлој је увећан за скоро 20 одсто у односу на 2017. годину.

          Са циљем да се тај тренд И настави, Ниш се већ представио у Москви, Братислави, Бечу, Љубљани, Софији и неколико других европских престоница, јер имамо шта да покажемо И понудимо туристима, рекао је Парлић.

          Штанд Ниша у хали 4. београдског сајма данас је обишао И градоначелник Дарко Булатовић који је нагласио да је туризам изузетно важан, не само због великих прихода које доноси, већ И због имиџа и угледа града и пре свега због нових радних места које туризам генерише.

          ”Због тога и настављамо са великим улагањима у туристичке капацитете. Завршавамо уређење налазишта Медијана, зграде Народног музеја на том локалитету, ради се на уређењу нишке тврђаве, завршава се визиторски центар Церјанска пећина, а ускоро почиње и сређивање централног градског језгра, тврђавског моста, нових фасада,и уз помоћ државе, наравно, даљи развој аеродрома преко кога у Ниш И долази највећи број туриста из иностранства”, рекао је Булатовић.

          Поред Ниша, на овогодишњем сајму туризма представили су се и градска општина и здравствени институт Нишка бања, али и велики број суседних општина и места, које заједно са нашим градом чине јединствену туристичку понуду југоисточне Србије.




ОБИЛАЗАК ГРАДИЛИШТА НАУЧНО ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА

          Градоначелник Дарко Булатовић обишао је данас градилиште будућег Научнотехнолошког парка на Градском пољу где је од Александра Никчевића представника компаније Конкорд Вест извођача радова добио уверавање да се, без обзира на временске прилике, радови изводе планираном динамиком и без кашњења.

          ”Киша и  хладно време нам праве мале проблеме, јер не дозвољава бетонирање и изолационе радове, али то неће имати утицаја на укупну динамику, тако да ће сви уговорени рокови засигурно бити испоштовани”, рекао је Никчевић.

          Градоначелник Булатовић је истакао да је задовољан током радова, јер је ово важан државни пројекат, али и пројекат од немерљиве важности за град Ниш, и за високообразоване људе и научнике, пре свега.

          Булатовић је нагласио да је ”право задовољство видети на једном месту три велика крана који граде Научно технолошки парк и станове за припаднике снага безбедности, а већ за месец дана овде ће бити још кранова када отпочну радови  на новој згради Електронског факултета, а и на Студентском дому, пошто је све спремно за наставак ове инвестиције која је започета пре петнаест година и до дана данашњег није ништа урађено”.

          Према речима Милана Ранђеловића, директора Канцеларије за локални економски развој и пројекте која испред града прати радове на реализацији овог пројекта, приводе се крају припреме и за почетак изградње нове ламеле Електронског факултета где Град треба да обезбеди недостајућу инфраструктуру и измести поједине постојеће инсталације како би радови могли да почну.

          ”Тендер је окончан, чека се још само сагласност Европске инвестиционе банке око финансија и очекујемо да до краја марта крене и изградња саме зграде нове ламеле Електронског факултета”, истакао је Ранђеловић.