1

НИШ ДОБИЈА ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ

Град Ниш и Народно позориште од 12. до 19. марта биће домаћини и организатори првог Фестивала драме и позоришта балканског културног простора „Театар на раскршћу“ на коме ће бити изведено осам такмичарских представа и комад у част награђених.

Позоришна уметност балканског културног простора на једном месту која афирмише сличности и разлике држава и народа чини окосницу првог фестивала драме и позоришта балканског културног простора „Театар на раскршћу“ који организује нишко Народно позориште. Фестивал ће бити отворен 11. марта на дан нишког театра премијерним извођењем комада „Путујуће позориште Шопаловић“ у режији Татјане Мандић Ригонат.

Од 12. до 19. марта биће изведено осам такмичарских представа и комад у част награђених. Фестивал је основан на иницијативу градоначелника Ниша, каже директор Народног позоришта у Нишу, Спасоје Ж. Миловановић.

На програму су представе: “Кад би Сомбор био Холивуд” Народног позоришта Сомбор, “We are born naked and the rest is…” сцена МESS Сарајево, “Капитал” Краљевског позоришта Зетски дом, Цетиње, “Филоктет” ХНК Вараждин, “Балкански шпијун” Народног позоришта у Београду, “Вишњик” театра Иван Радоев из бугарског града Плевена, “Фестен” драмског театра из Скопља, “Сумрак богова” СНГ Марибор и у част награђених представа “Сарајево 1914 Мали ми је овај гроб” позоришне трупе Арс Мориенди из Солуна.

Председник Савета фестивала редитељ Небојша Брадић истакао је да ће овај фестивал промовисати позоришне уметнике и ствараоце са балканског културног простора.

На фестивалу ће публика моћи да погледа комаде који обрађују текстове од античке драме до савремених аутора, а биће представљени и  индивидуални уметнички пројекти.

Жири овогодишњег фестивала који ће доделити 10 награда чиниће Миа Беговић, глумица, Богдан Костеа, редитељ и глумац, Енвер Петровци глумац, Катарина Коцевска, глумица и драмски писац Бранислав Жага Мићуновић редитељ.  Како је најављено, биће додељене и награде округлог стола критике и награде новинарског жирија.

Најављен је и богат програм пратећих манифестација а кључни је одржавање дводневне  трибине Театри Балкана-Сарадња на раскршћу 16. и 17. марта у New city хотелу.