1

ОКОНЧАНА ЗАМЕНА СЕДИШТА У ЛУТКАРКОМ ПОЗОРИШТУ У НИШУ

Град Ниш je, прошле године у оквиру Јавног позива – Градови у фокусу 2018, који је расписало Министарство културе и информисања Републике Србије, аплицирао за Пројекат „Виртуозна презентација вишеслојног културног идентитета модерног Ниша“, који, као посебан подпројекат, подразумева и замену подова и 212 седишта у сали Позоришта лутака у износу од 5.462.100,00 динара, што је ових дана и урађено.

            Циљ пројекта, који је Министарство подржало са око 33 милиона динара, је да подржи културу и културне активности у Нишу, као покретаче друштвеног и економског развоја, систематизовање културне понуде и унапређење културног живота, као и културне инфраструктуре Града Ниша, и поред уређења позоришта, предвиђа и реконструкцију зграде Музеја на локалитету Медијана, као и наставак истраживања на том налазишту.

          У Луткарско позориште деценијама није улагано, а Град Ниш је до сада улагао скромнија средства у делимичне интервенције, те није било озбиљних интервенција у реконструкцију објеката која им омогућује проширење доступности културног садржаја публици и придобијање нове публике, рекао је Градоначелник Дарко Булатовић који је обишао радове на замени седишта.

          Пре 4 деценије, према речима директорке позоришта Милице Радуловић, седишта и подна облога у потпуности су одговарали важећим стандардима, мерилима и прописима. Међутим, по садашњим прописима из ове области, позоришта, биоскопи и други затворени простори који служе за масовна окупљања публике, морају да буду опремљена седиштима, подним облогама и другом опремом која је израђена од незапаљивог материјала, што је и захтев законских прописа Европске уније.

          Позориште лутака годишње посети између 27.000 и 30.000 гледалаца, претежно деце предшколског и нижешколског узраста и између 7.000 и 10.000 посетилаца програма гостујућих извођача. Позориште је и домаћин бројних културних, уметничких и  научних програма и представља простор који дише животом и садржајима. Такви програми захтевају безбедан и репрезентативан објекат, са савременим ентеријером и просторима који могу да се прилагоде потребама различитих програма, рекла је директорка Радуловић и најавила да ће публика у нови, оплемењени простор ући већ првог викенда у марту.

Градоначелник Булатовић је истакао да је ово само први корак у улагању у Луткарско позориште. У току ове године покушаћемо да решимо и вишедеценијски проблем са грејањем у сали, реконструисаћемо мокри чвор и сагледаћемо и друге проблеме са којима се запослени у Позоришту и посетиоци суочавају, а циљ је да добијемо модерну дворану која ће имати више функција, поручио је Булатовић.

Пројекат реализује Канцеларија за локални економски развој и пројекте.