1

ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ НА ПРУЗИ НИШ-ЗАЈЕЧАР

         Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наложило је данас потпуну обуставу железничког саобраћаја на прузи Ниш-Зајечар до завршетка реконструкције ове пруге.

          Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас у Јасеновику,  где је  са Градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и челним људима Железнице разговара са мештанима, да је овакву одлуку донела због безбедности људи у Јасеновику и свим другим местима кроз које пролазе теретни возови на овој прузи.

          “Била су од почетка године три исклизнућа вагона на овој прузи, од којих два у Јасеновику. Нема ничег важнијег од безбедности људи, не желим да ико има страх кад се пробуди ујутру и кад чује шта је било са неком цистерном. Зато сам донела одлуку да неће проћи више ниједан воз овом пругом док се не заврши реконструкција”, рекла је Михајловићева.

          Она је нагласила да је држава обезбедила пет милијарди динара да се ова важна регионална пруга, која није обновљена од 1961. године, у овој години реконструише. “Из „Железница“ су рекли да реконструкција може да почне у наредних десетак дана, а ако не започне до тада, ја ћу започети смену директора”, рекла је Михајловићева.

          “И људи из Јасеновика, као и ја, слушали смо месец дана да је исклизнуће вагона изолован инцидент, али је реалност показала да очигледно постоји проблем и да се мора више повести рачуна о безбедности људи који живе поред пруге”, додала је она.

          Она је додала да је дат налог и Дирекцији за железнице да провери лиценце свих оператера у теретном железничком саобраћају, подсећајући да ово није први пут да једном од приватних оператера исклизну вагони.

          Градоначелник Ниша Дарко Булатовић поручио је да су безбедност и здравље људи најбитнији и захвалио Влади Србије и потпредседници Владе на одлуци која је донета у интересу грађана. Он је најавио да ће у наредних месец дана почети санација саобраћајница у Јасеновику, које су претрпеле оштећење током претходног вађења цистерни, и најавио нови сусрет са мештанима по питању решавања других комуналних проблема који их муче.

          Булатовић је још једном нагласио велику захвалност житељима Јасеновика на поверењу, пре свега, и одличној сарадњи током претходних недеља, јер, како је рекао, без стрпљења, разумевања и узајамне подршке процес евакуације и све остале активности које су морале бити спроведене, не би могле да буду тако успешно реализоване.




Потписан Меморандум о сарадњи између ГИЗ-а и Града Ниша

Једна од првих локалних самоуправа у Србији која је изразила чврсту опредељеност за унапређење енергетске ефикасности у сектору јавних зграда је Град Ниш. Први корак ка том циљу је преглед и анализа тренутног стања школских објеката, а затим и процена потенцијалних уштеда енергије, предлог адекватних мера за њихову енергетску санацију, те дефинисање наредних корака и носилаца активности.
Према проценама, у Србији има око 6500 школа и вртића, од којих је највећи број грађен седамдесетих и осамдесетих година. Већина зграда има неодговарајућу топлотну изолацију, застареле системе грејања и хлађења и значајна структурна оштећења проузрокована неадекватним одржавањем.
Са друге стране студије које су рађене у оквиру Пројекта српско-немачке развојне сарадње, попут Национале типологије школа и вртића, указују да инвестиције у мере енрегетске фикасности у школама имају велики потенцијал за уштеду енергије и смањење емиције CO2.
У том смислу, Градоначелник Ниш-а, Дарко Булатовић, и вођа ГИЗ сектора за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, др Штефан Хајек (Stephan Heieck), потписали су данас Меморандум о сарадњи, чиме је и званично обележен почетак сарадње на пољу енергетске ефикасности у јавним зградама, са посебним акцентом на школе.
На овај начин Град Ниш ће бити међу првим локалним самоуправама у Србији (уз Краљево, Панчево, Прибој, Бајину Башту, Ужице итд.) који ће применом Калкулатора за анализу потенцијала примене ЕЕ мера на школске објекте, који у основи има „cost-benefit” приступ, креирати приоритетне листе школских објеката за енергетску санацију. Овако креиране приоритетне листе су добар и чврст ослонац за планирање различитих програма санације, али и аплицирање у доступним донаторским и националим фондовима за унапређење енергетске ефикасности.
Меморандум предвиђа блиску сарадњу ГИЗ-а и Града Ниша у области енергетике и енергетске ефикасности, при чему је планирано да активности обухваћене Меморандумом буду спроведене до краја 2019. године.