1

АМБАСАДОРКА РУМУНИЈЕ У ПОСЕТИ НИШУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић разговарао је данас у Градској кући са амбасадорком Румуније у Београду Оаном Кристином Попа која је домаћинима пренела да ће током председавања Европском савету Румунија подржавати Србију на њеном европском путу, а проширење ће бити при самом врху европске агенде.

Попа, чија земља председава  саветом Европске уније у првој половини ове године, рекла је да је европска перспектива Западног Балкана у 2018. –ој години поново потврђена, и додала да ће Румунија помоћи државама кандидатима да напредују у европским интеграцијама.

“Србија је једна од водећих кандидата за ЕУ и игра кључну улогу у стабилности Западног Балкана”, рекла је Попа која је циљеве Румуније током председавања Евопском  унијом представила и на предавању у ЕУ инфо кутку у Нишу.

Она је поновила да Србија може да рачуна на помоћ Румуније у процесу придруживања и у реформском процесу, а да Ниш, као један од најзначајних градова у Србији може у многим градовима у Румунији, попут  Клужа, Орадее или Темишвара, на пример, пронаћи партнере са којима ће ближе сарађивати на решавању проблема који су заједнички за градове те величине и степена развијености.

Градоначелник Булатовић је амбасадорки представио све потенцијале Ниша, како у привредном, тако и у културном, научном и историјском смислу, и истакао да је Ниш заинтересован за успостављање блиских веза са градовима у Румунији, пре свега са онима који имају искуства у развоју савремених, напредних технологија, имајући у виду да у Румунији већ постоји неколико ”ИТ хабова” сличних онима које Ниш жели да створи у будућем Научно-технолошком парку и Старт ап центру на Електронском факултету.

Булатовић је поновио да су Румунија и Србија вековима градиле добре суседске односе и да је сада на градовима и општинама да, уз помоћ амбасада,  продубе ту везу, и у будућности је прошире и на све друге области живота.