AMBASADORKA RUMUNIJE U POSETI NIŠU

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović razgovarao je danas u Gradskoj kući sa ambasadorkom Rumunije u Beogradu Oanom Kristinom Popa koja je domaćinima prenela da će tokom predsedavanja Evropskom savetu Rumunija podržavati Srbiju na njenom evropskom putu, a proširenje će biti pri samom vrhu evropske agende.

Popa, čija zemlja predsedava  savetom Evropske unije u prvoj polovini ove godine, rekla je da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana u 2018. –oj godini ponovo potvrđena, i dodala da će Rumunija pomoći državama kandidatima da napreduju u evropskim integracijama.

“Srbija je jedna od vodećih kandidata za EU i igra ključnu ulogu u stabilnosti Zapadnog Balkana”, rekla je Popa koja je ciljeve Rumunije tokom predsedavanja Evopskom  unijom predstavila i na predavanju u EU info kutku u Nišu.

Ona je ponovila da Srbija može da računa na pomoć Rumunije u procesu pridruživanja i u reformskom procesu, a da Niš, kao jedan od najznačajnih gradova u Srbiji može u mnogim gradovima u Rumuniji, poput  Kluža, Oradee ili Temišvara, na primer, pronaći partnere sa kojima će bliže sarađivati na rešavanju problema koji su zajednički za gradove te veličine i stepena razvijenosti.

Gradonačelnik Bulatović je ambasadorki predstavio sve potencijale Niša, kako u privrednom, tako i u kulturnom, naučnom i istorijskom smislu, i istakao da je Niš zainteresovan za uspostavljanje bliskih veza sa gradovima u Rumuniji, pre svega sa onima koji imaju iskustva u razvoju savremenih, naprednih tehnologija, imajući u vidu da u Rumuniji već postoji nekoliko ”IT habova” sličnih onima koje Niš želi da stvori u budućem Naučno-tehnološkom parku i Start ap centru na Elektronskom fakultetu.

Bulatović je ponovio da su Rumunija i Srbija vekovima gradile dobre susedske odnose i da je sada na gradovima i opštinama da, uz pomoć ambasada,  prodube tu vezu, i u budućnosti je prošire i na sve druge oblasti života.