1

УКЛОЊЕНА ПРВА ЦИСТЕРНА СА ОПАСНИМ САДРЖАЈЕМ СА ПРУГЕ КОД ЈАСЕНОВИКА

Прва фаза операције уклањања преврнутих цистерни са амонијаком са пруге Ниш-Зајечар, недалеко од Јасеновика успешно је завршена. Прва од две цистерне је током јучерашњег дана безбедно подигнута на колосек, а јутрос и одвезена на сигурно, и одмах након тога су почеле припреме за подизање друге вагон цистерне.

Највећи део јуче евакуисаних становника села Јасеновик синоћ се, по објављивању обавештења о престанку непосредне опасности, вратио у своје домове. У Геронтолошком центру се и даље налази пет особа из овог села, од којих је троје непокретно, и оцењено је да би њихов транспорт до куће и поновна евакуација представљала непотребан ризик.

Све евакуисане домаће животиње и даље се налазе на сиурном и под сталном су контролом и бригом надлежних ветеринарских служби.

Командант Градског штаба за ванредне ситуације  Дарко Булатовић  у сталној је комуникацији са представницима Инфраструктуре железнице Србије, Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије и свим другим службама укљученим у операцију, и одмах по добијању информације о завршеним припремама и стварању свих законом прописаних услова за наставак операције безбедног уклањања и другог преврнутог вагона цистерне, заказаће седницу Штаба на којој ће бити одлучено о даљим корацима и поступцима.

О свим даљим активностима и процедурама, становништво Јасеновика, као и јавност, биће благовремено обавештени.