1

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ „11. ЈАНУАР“

Пре тачно 141 године, 11. јануара 1878. године у Ниш је, после вишевековног ропства, стигла слобода.

Поводом овог важног историјског догађаја за Град Ниш, у Светосавском дому је одржана свечана седница Скупштине Града  на којој су Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник Скупштине Града мр Раде Рајковић уручили награде  лауреатима.

Међу колективима, најпрестижније признање Града уручено је  Академском фолклорном ансамблу ОРО – Студентског културног центра, Основној школи „Радоје Домановић“ и Националној служби за запошљавање – Филијала Ниш.

Од појединаца, награду су добили: проф. др Радослав Бубањ, дугогодишњи универзитетски професор и донедавни Ректор Универзитета у Нишу и Селомир Марковић, вишедеценијски домаћин споменика на Чегру.

Честитајући добитницима на награди и највишем градском признању, Градоначелник Булатовић је истакао да је традиција та мудрост и снага да се стварају велика и добра дела у времену у коме живимо. Стога, жртву нишких ослободитеља морамо да носимо као моралну и етичку одговорност према нашем граду, који су нам преци достојанствено у аманет оставили. Данас водимо неке друге битке које су исто тако залога за бољу будућност генерација којима ћемо предати наш град.

”Награда  „11. јануар“, која је симболично везана за Дан ослобођења, највише је признање Града Ниша које се додељује за изузетна достигнућа која чине допринос афирмацији града у привредним, друштвеним и другим секторима значајним за Град Ниш. Велика је привилегија али и одговорност бити носилац овог престижног признања, стога се као градоначелник Ниша, овогодишњим добитницима срдачно захваљујем на несебичном и пожртвованом улогу у формирању духовног и интелектуалног живота савременог Ниша”, рекао је Градоначелник Булатовић.

Да подсетиомо, за награду 11. Јануар, ове године укупно је било 26 предложених кандидата, од тога 10 колектива и 16 појединаца.

Одлуку да награду добију три колектива и два појединца донела је Комисије за награде Града Ниша, коју су чинили Градоначелник, Председник Скупштине Града, као и представници Универзитета, Војске и Цркве.