1

Уручене награде најбољима у кризном менаџменту

Најбољим представницима кризног менаџмента у 2018 години градоначелник Ниша Дарко Булатовић уручио је награде за изузетан допринос у години на измаку.

Из редова нишке хитне помоћи награду су добили др Маја Кнежевић специјалиста ургентне медицине и др Драгомир Илић специјалиста ортопедије.

Када је реч о полицији и жандармерији награде су добили Милош Милошевић ,Маја Миладиновић, Ненад Гоцев и Јован Марковић. Награде су уручене и представницима ватрогасно-спасилачке јединице командирима Ненаду Ристићу и Синиши Перановићу.

Награђени су и радници Јкп Медијана возачи Звездан Јовановић и Драгaн Стевић каo и машиниста у зеленилу Ненад Ибрић.




Новогодишња честитка Градоначелника Дарка Булатовића

Поштоване суграђанке и суграђани,

Сви ми смо једна велика породица која се налази пред једним истим задатком: а то је изградња боље, успешније и срећније будућности у нашем заједничком дому.

На прагу нове, 2019. године, поуздано вам можемо поручити: оно најтеже и најгоре оставили смо иза себе. Стабилизовали смо јавне финансије и поставили чврст темељ за успешну, развојну и радну 2019. годину. Пред нама је година у којој ће убедљиво више новца бити издвојено за решавање вишедеценијских проблема нашег града. 2019. године у изградњу инфраструктуре, у безбедност и здравство, у науку, образовање, културу и спорт, биће уложено више средстава него ли икада до сада у историји града. Градићемо улице, водоводе, путеве и вртиће, реконструисаћемо школе, ствараћемо пријатнији, лепши и модернији изглед нашег Ниша.

Драги суграђани, једнако ми је важан сваки дом, сваки човек и свако радно место. И зато, радимо и још интензивније ћемо радити на оживљавању привреде, на јачању инвестиционе климе, на отварању нових радних места и вишем стандарду који заслужује сваки наш грађанин. Пред нама је година изградње, година напретка, нових радних места, мирног, пријатнијег и квалитетнијег живота.

Уважене моје Нишлије, само као заједница, окупљени и уједињени, својим радом, трудом и посвећеношћу можемо створити добре прилике у години која нам иде у сусрет. Кроз живот сам ишао као оптимиста, и тако гледам на године које нам долазе. Оснажени надом и вером, ми можемо заједно, као једна велика породица, поћи у сигурнију, успешнију и бољу будућност. Пуно здравља, среће и успеха у 2019. години.

Ваш градоначелник,

Дарко Булатовић

 

 

 




ПОЗНАТИ ОВОГОДИШЊИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ „11. ЈАНУАР“

Комисија за награде Града Ниша, коју чине председник Скупштине Града, градоначелник, као и представници Универзитета, Војске и Цркве, донела је на данашњој седници једногласну одлуку да добитници овогодишње Награде „11. јануар“ буду три колектива и два појединца. Међу колективима, најпрестижније признање Града добили су: Академски фолклорни ансамбл ОРО – Студентски културни центар, основна школа „Радоје Домановић“, као и Националне службе за запошљавање – Филијала Ниш. Од појединаца, награду су добили: проф. др Радослав Бубањ и Селомир Марковић, домаћин споменика на Чегру. Ове године укупно је било 26 предложених кандидата, од тога 10 колектива и 16 појединаца.




Обраћање Градоначелника Ниша поводом новогодишњег пријема

У Градској кући одржан је традиционални новогодишњи пријем на коме је Градоначелник Дарко Булатовић сумирао остварено у години на измаку и најавио планове за наредну годину:

«Налазимо се на самом крају залазеће и на прагу наступајуће године. Ово је тренутак када се морамо осврнути на минулу 2018. годину, да сагледамо шта смо урадили и какве смо темеље за 2019. поставили. Ове свечане вечери с пуним правом можемо рећи једно: иза нас је тешка година, година пуна изазова, потешкоћа и неизвесности, али и година успеха, рада, мира и напретка.

Нема сумње да је 2018. година била пресудна година у развоју модерног и развијеног Ниша. У Нишу су током 2018. отворене три нове велике фабрике, код којих је вредност инвестиција преко 80 милиона евра и које ће запошљавати најмање 4.500 радника. На добро постављеним темељима у 2018., енергично и моћно настављамо да градимо и у 2019. Наредне године очекује се изградња нове фабрике Џонсон Електрик, проширење фабрике ЛЕОНИ, као и почетак рада коопераната Цумтобела који ће запошљавати преко 500 радника. Преговарамо са преко 10 нових потенцијалних инвеститора и сигурни смо да ће током 2019. уз подршку Владе Републике Србије Ниш бити идеална дестинација за нове инвеститоре.

У стратегијски и плански вођеној политици Ниша, посебно место заузимају средња, мала и микро предузећа. Град Ниш је уз подршку Владе Србије за подршку домаћим микро, малим и средњим предузећима издвојио око 110 милиона динара и кроз бројне мере стимулисања подржао преко 300 домаћих фирми.

 Сви се морамо сложити  у једноме – наука, привреда и напредне  технологије – представљају три  најмоћнија стуба на којима  подижемо савремени Ниш. Као круна  свих напора, положен је камен  темељац за вишедеценијски сан  Града Ниша – Научно технолошки  парк, највећа и најмоћнија инвестициија  у младе, у науку и образовање  уложена икада до сада у  Нишу.

На концу ове 2018. са поносом можемо рећи да смо изградили најмодернији и највећи Клинички центар на читавом Балкану, изградили смо и градимо кључне путне правце, а путеви су важни, јер сваки нови изграђени пут је нови пут у будућност! У Нишу се данас успешно реализују и највећи национални пројекти, какав је прјекат изградње Постројења за прераду отпадних вода са мрежом колектора вредности 55 милиона евра.

Ниш је да данас идеално место за реализацију великих инвестиционих пројеката. Спроведене су све припреме за реализацију велике инвестиције компаније Делта у изградњу тржно пословног центра, и ова инвестиција вредна око 70 милиона евра нас очекује током наредне године. После неколико година кашњења почела је и реализација инвестиције Нови Ниш. Реализација комерцијалних инвестиција попут Тржног центра Делта Планет и Нови Ниш доказ је да се економска ситуација у Нишу поправља. Ови подаци, као егзактни и статистички индикатори показују да је Град Ниш – заиста град будућности. 

Најмоћнији доказ је решавање највећег проблема данашњице, а то је смањење броја незапослених и отварање нових радних места. У овом тренутку статистика бележи рекордно ниску стопу незапослености последњих година. Број незапослених пре само две године био је око 33.000, да би за свега две године био смањен за скоро 10.000.

Наши резултати препознати су на националном и међународном нивоу: на националном нивоу Град Ниш је проглашен шампионом локалног економског развоја у категорији привлачења инвестиција за 2018/2019.

Град Ниш је од специјализованог часописа Financial times проглашен за 7. по рангу Град будућности за 2018/2019. у категорији стратегије привлачења инвестција, док је регион заузео 3. место у категорији малих европских градова до 500.000 становника.

Драги сарадници и пријатељи града Ниша,

Нова година је симбол новог почетка живота, нових нада у будућност. Дубоко сам уверен да заједничким снагама, јединственом вољом, снажно и енергично, и пре свега марљиво, великим радом, трудом и пожртвовањем, можемо да остваримо заједнички сан и изградимо модеран, моћан, европски Ниш, уређен и “паметан”, место које привлачи туристе из целог света и има велики углед у међународној јавности. Драги сарадници, као што смо заједно у овим претпразничним и празничним данима, заједно смо и у нашим свакодневним пословима. И управо, заједништво, пријатељство и искрена љубав према нашем граду и нашој јединој, вољеној Србији, умножавају наше снаге за борбе достојне  пажње и за велика достигнућа.

Нека новогодишњи празници пробуде најбоље у нама, нека нас подстакну на солидарност с ближњима, на радост давања којим обогаћујемо и усрећујемо сопствени живот; ових дана, али и током читаве године, једни другима треба да кажемо најлепше речи, да све опростимо и заборавимо, да изјавимо и умножимо љубав, да једни другима утоплимо душу пажњом, поштовањем и бригом.

Најискреније желим да се у 2019. години живот сваког човека промени на боље, да сви буду здрави, да нам се рађају деца и да уносе радост и лепоту у наше животе. Свим грађанима најискреније желим лични и породични мир, спокојство, благостање, срећу и сваки успех у раду и животу. Нека 2019. донесе мир и процват наше једине Србије и нашег вољеног Ниша.

Срећна, здрава и напредна 2019. година свим Нишлијама и грађанима наше Србије! Живи били!“

Градоначелник Ниша

Дарко Булатовић




Појачани оброк за кориснике Hародне кухиње

Поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника који су нередни дани, Црвени крст Ниш у сарадњи са Студентским центром организује појачани оброк за кориснике Народне кухиње.

Том приликом сваки корисник Народне кухиње добиће: 2кг пиринча, 2 кг пасуља, 1кг зачина, 2 кг тестенине, 2л уља и по пет месних конзерви.

Појачани оброк за кориснике народне кухиње поделиће Студентски центар на пунктовима 28.12. и 31.12.2018. године. Корисници народне кухиње на овај начин биће обезбеђени поводом предстојећих празника који су нерадни дани

 




Откривена спомен-плоча на аеродрому Константин Велики

Пре тачно 10 година руски специјалци започели су деминирање терена и писте аеродрома у Нишу.
 
Овим поводом данас је на терминалу аеродрома откривена спомен-плоча.
 
Церемонији су присуствовали највиши градски функционери и аташе за културу и први саветник Амбасаде Руске Федерације Александар Николаевич Конанихин.
 
Поред касетних бомби, руски специјалци открили су и четири авио бомбе, пет минобацачких мина, седам метака за противавионски топ и један детонатор, а поједини делови арсенала потичу још из Другог светског рата.
 
Током рада деминера прегледано је више од 704.000 квадратних метара на аеродрому и његовој околини. 
 
Влада Руске Федерације тада је одобрила  за разминирање нишког аеродрома  помоћ у износу од шест милиона долара.
 
Ова спомен плоча представља скроман знак захвалности грађана Ниша ,за стручно обављен посао уклањања заосталих бомби са подручја аеродрома. 



Аташе за културу амбасаде Русије боравио у Нишу

Поводом отварања спомен плоче на нишком аеродрому у знак сећања на десетогодишњицу уклањања убојитих средстава са писте нишке ваздушне луке у Нишу је боравио Александар Николаевич Конанихин, аташе за културу и први саветник Амбасаде Руске Федерације.

Аташе амбасаде Русије се у Градској кући састао са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и његовим замеником проф.др Милошем Банђуром,а затим су заједно присуствовали церемонији откривања спомен плоче.

Током разговора сарадња града и амбасаде Русије оцењена је као веома добра.

Посебно је било речи о пружању помоћи друштву српско-руског пријатељства,којем ће Град Ниш заједно са амбасадом помоћи логистички и финансијски ,а ускоро се очекује и састанак градоначелника са представницима удружења.

Састанку у Градској кући присутвовали су и представници Српско-руског хуманитарног центра.




Честитка Начелника Градске управе града Ниша поводом предстојећих празника

Честитка Начелника Градске управе града Ниша поводом предстојећих празника

Свим својим суграђанима честитам предстојеће новогодишње и божићне празнике уз жељу да наредну годину проведу у здрављу, миру и благостању и да остану наш најбољи колектив у стварању ефикасног сервиса грађана.

Начелник Градске управе града Ниша Љубиша Јанић




Честитка поводом Божића по Грегоријанском календару

Велики број верника у земљи и свету  данас прославља Божић по Грегоријанском календару. Овим поводом градоначелник Ниша Дарко Булатовић упутио је Божићну честитку свим верницима који овај велики хришћански празник обележавају у складу са Грегоријанским календаром.
“Свим грађанима  који Божић славе по  Грегоријанском календару честитам овај велики празник са жељом да поштујући своју традицију  буду окупљени са својом породицом и онима које воле  и уживају у празничним данима. Време Божићних празника је истовремено и време љубави,  међусобног даривања, али и уважавања. Нека овај празник протекне у здрављу и весељу и у срца свих верника  унесе љубав и мир„ ,каже се у честитки градоначелника Ниша.



Промоција књиге игумана Дионисија

Професор Московске теолошке школе Свете тројице – Сергијева лавра и шеф библиотеке Московске теолошке академије, игуман Дионисије Шљонов представио је у Грaдској кући у Нишу своју нову поетску збирку верске и теолошке поезије “Снага царског подвига”.
Промоција је одржана у организацији Града Ниша и Нишког културног центра, у оквиру 55. Нишког сајма књига.

Пре почетка промоције игуман Дионисије сусрео се са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и његовим замеником проф.др Милошем Банђуром уз присуство и његовог преосвештенства владике нишког Арсенија.

Збирка прати сусрет и разговор о цару Николају Другом и духовном путу Русије и Србије. Збирка описује подвиг последњег руског цара и његове породице и трагичне путеве руске историје.

Подвиг Суверена постаје нарочито разумљив у контексту основних истина о јеванђељу, о Распећу и Васкрсењу Исуса Христа. Стихови су веома моћно средство дијалога душе, произведен из срца.

Једна од најдубљих идеја књиге је да пружи поглед на руску историју, њене успоне и падове кроз призму идеала светости.