Uručene nagrade najboljima u kriznom menadžmentu

Najboljim predstavnicima kriznog menadžmenta u 2018 godini gradonačelnik Niša Darko Bulatović uručio je nagrade za izuzetan doprinos u godini na izmaku.

Iz redova niške hitne pomoći nagradu su dobili dr Maja Knežević specijalista urgentne medicine i dr Dragomir Ilić specijalista ortopedije.

Kada je reč o policiji i žandarmeriji nagrade su dobili Miloš Milošević ,Maja Miladinović, Nenad Gocev i Jovan Marković. Nagrade su uručene i predstavnicima vatrogasno-spasilačke jedinice komandirima Nenadu Ristiću i Siniši Peranoviću.

Nagrađeni su i radnici Jkp Medijana vozači Zvezdan Jovanović i Dragan Stević kao i mašinista u zelenilu Nenad Ibrić.
Novogodišnja čestitka Gradonačelnika Darka Bulatovića

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Svi mi smo jedna velika porodica koja se nalazi pred jednim istim zadatkom: a to je izgradnja bolje, uspešnije i srećnije budućnosti u našem zajedničkom domu.

Na pragu nove, 2019. godine, pouzdano vam možemo poručiti: ono najteže i najgore ostavili smo iza sebe. Stabilizovali smo javne finansije i postavili čvrst temelj za uspešnu, razvojnu i radnu 2019. godinu. Pred nama je godina u kojoj će ubedljivo više novca biti izdvojeno za rešavanje višedecenijskih problema našeg grada. 2019. godine u izgradnju infrastrukture, u bezbednost i zdravstvo, u nauku, obrazovanje, kulturu i sport, biće uloženo više sredstava nego li ikada do sada u istoriji grada. Gradićemo ulice, vodovode, puteve i vrtiće, rekonstruisaćemo škole, stvaraćemo prijatniji, lepši i moderniji izgled našeg Niša.

Dragi sugrađani, jednako mi je važan svaki dom, svaki čovek i svako radno mesto. I zato, radimo i još intenzivnije ćemo raditi na oživljavanju privrede, na jačanju investicione klime, na otvaranju novih radnih mesta i višem standardu koji zaslužuje svaki naš građanin. Pred nama je godina izgradnje, godina napretka, novih radnih mesta, mirnog, prijatnijeg i kvalitetnijeg života.

Uvažene moje Nišlije, samo kao zajednica, okupljeni i ujedinjeni, svojim radom, trudom i posvećenošću možemo stvoriti dobre prilike u godini koja nam ide u susret. Kroz život sam išao kao optimista, i tako gledam na godine koje nam dolaze. Osnaženi nadom i verom, mi možemo zajedno, kao jedna velika porodica, poći u sigurniju, uspešniju i bolju budućnost. Puno zdravlja, sreće i uspeha u 2019. godini.

Vaš gradonačelnik,

Darko Bulatović

 

 

 
POZNATI OVOGODIŠNJI DOBITNICI NAGRADE „11. JANUAR“

Komisija za nagrade Grada Niša, koju čine predsednik Skupštine Grada, gradonačelnik, kao i predstavnici Univerziteta, Vojske i Crkve, donela je na današnjoj sednici jednoglasnu odluku da dobitnici ovogodišnje Nagrade „11. januar“ budu tri kolektiva i dva pojedinca. Među kolektivima, najprestižnije priznanje Grada dobili su: Akademski folklorni ansambl ORO – Studentski kulturni centar, osnovna škola „Radoje Domanović“, kao i Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Niš. Od pojedinaca, nagradu su dobili: prof. dr Radoslav Bubanj i Selomir Marković, domaćin spomenika na Čegru. Ove godine ukupno je bilo 26 predloženih kandidata, od toga 10 kolektiva i 16 pojedinaca.
Obraćanje Gradonačelnika Niša povodom novogodišnjeg prijema

U Gradskoj kući održan je tradicionalni novogodišnji prijem na kome je Gradonačelnik Darko Bulatović sumirao ostvareno u godini na izmaku i najavio planove za narednu godinu:

«Nalazimo se na samom kraju zalazeće i na pragu nastupajuće godine. Ovo je trenutak kada se moramo osvrnuti na minulu 2018. godinu, da sagledamo šta smo uradili i kakve smo temelje za 2019. postavili. Ove svečane večeri s punim pravom možemo reći jedno: iza nas je teška godina, godina puna izazova, poteškoća i neizvesnosti, ali i godina uspeha, rada, mira i napretka.

Nema sumnje da je 2018. godina bila presudna godina u razvoju modernog i razvijenog Niša. U Nišu su tokom 2018. otvorene tri nove velike fabrike, kod kojih je vrednost investicija preko 80 miliona evra i koje će zapošljavati najmanje 4.500 radnika. Na dobro postavljenim temeljima u 2018., energično i moćno nastavljamo da gradimo i u 2019. Naredne godine očekuje se izgradnja nove fabrike Džonson Elektrik, proširenje fabrike LEONI, kao i početak rada kooperanata Cumtobela koji će zapošljavati preko 500 radnika. Pregovaramo sa preko 10 novih potencijalnih investitora i sigurni smo da će tokom 2019. uz podršku Vlade Republike Srbije Niš biti idealna destinacija za nove investitore.

U strategijski i planski vođenoj politici Niša, posebno mesto zauzimaju srednja, mala i mikro preduzeća. Grad Niš je uz podršku Vlade Srbije za podršku domaćim mikro, malim i srednjim preduzećima izdvojio oko 110 miliona dinara i kroz brojne mere stimulisanja podržao preko 300 domaćih firmi.

 Svi se moramo složiti  u jednome – nauka, privreda i napredne  tehnologije – predstavljaju tri  najmoćnija stuba na kojima  podižemo savremeni Niš. Kao kruna  svih napora, položen je kamen  temeljac za višedecenijski san  Grada Niša – Naučno tehnološki  park, najveća i najmoćnija investiciija  u mlade, u nauku i obrazovanje  uložena ikada do sada u  Nišu.

Na koncu ove 2018. sa ponosom možemo reći da smo izgradili najmoderniji i najveći Klinički centar na čitavom Balkanu, izgradili smo i gradimo ključne putne pravce, a putevi su važni, jer svaki novi izgrađeni put je novi put u budućnost! U Nišu se danas uspešno realizuju i najveći nacionalni projekti, kakav je prjekat izgradnje Postrojenja za preradu otpadnih voda sa mrežom kolektora vrednosti 55 miliona evra.

Niš je da danas idealno mesto za realizaciju velikih investicionih projekata. Sprovedene su sve pripreme za realizaciju velike investicije kompanije Delta u izgradnju tržno poslovnog centra, i ova investicija vredna oko 70 miliona evra nas očekuje tokom naredne godine. Posle nekoliko godina kašnjenja počela je i realizacija investicije Novi Niš. Realizacija komercijalnih investicija poput Tržnog centra Delta Planet i Novi Niš dokaz je da se ekonomska situacija u Nišu popravlja. Ovi podaci, kao egzaktni i statistički indikatori pokazuju da je Grad Niš – zaista grad budućnosti. 

Najmoćniji dokaz je rešavanje najvećeg problema današnjice, a to je smanjenje broja nezaposlenih i otvaranje novih radnih mesta. U ovom trenutku statistika beleži rekordno nisku stopu nezaposlenosti poslednjih godina. Broj nezaposlenih pre samo dve godine bio je oko 33.000, da bi za svega dve godine bio smanjen za skoro 10.000.

Naši rezultati prepoznati su na nacionalnom i međunarodnom nivou: na nacionalnom nivou Grad Niš je proglašen šampionom lokalnog ekonomskog razvoja u kategoriji privlačenja investicija za 2018/2019.

Grad Niš je od specijalizovanog časopisa Financial times proglašen za 7. po rangu Grad budućnosti za 2018/2019. u kategoriji strategije privlačenja investcija, dok je region zauzeo 3. mesto u kategoriji malih evropskih gradova do 500.000 stanovnika.

Dragi saradnici i prijatelji grada Niša,

Nova godina je simbol novog početka života, novih nada u budućnost. Duboko sam uveren da zajedničkim snagama, jedinstvenom voljom, snažno i energično, i pre svega marljivo, velikim radom, trudom i požrtvovanjem, možemo da ostvarimo zajednički san i izgradimo moderan, moćan, evropski Niš, uređen i “pametan”, mesto koje privlači turiste iz celog sveta i ima veliki ugled u međunarodnoj javnosti. Dragi saradnici, kao što smo zajedno u ovim pretprazničnim i prazničnim danima, zajedno smo i u našim svakodnevnim poslovima. I upravo, zajedništvo, prijateljstvo i iskrena ljubav prema našem gradu i našoj jedinoj, voljenoj Srbiji, umnožavaju naše snage za borbe dostojne  pažnje i za velika dostignuća.

Neka novogodišnji praznici probude najbolje u nama, neka nas podstaknu na solidarnost s bližnjima, na radost davanja kojim obogaćujemo i usrećujemo sopstveni život; ovih dana, ali i tokom čitave godine, jedni drugima treba da kažemo najlepše reči, da sve oprostimo i zaboravimo, da izjavimo i umnožimo ljubav, da jedni drugima utoplimo dušu pažnjom, poštovanjem i brigom.

Najiskrenije želim da se u 2019. godini život svakog čoveka promeni na bolje, da svi budu zdravi, da nam se rađaju deca i da unose radost i lepotu u naše živote. Svim građanima najiskrenije želim lični i porodični mir, spokojstvo, blagostanje, sreću i svaki uspeh u radu i životu. Neka 2019. donese mir i procvat naše jedine Srbije i našeg voljenog Niša.

Srećna, zdrava i napredna 2019. godina svim Nišlijama i građanima naše Srbije! Živi bili!“

Gradonačelnik Niša

Darko Bulatović
Pojačani obrok za korisnike Harodne kuhinje

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika koji su neredni dani, Crveni krst Niš u saradnji sa Studentskim centrom organizuje pojačani obrok za korisnike Narodne kuhinje.

Tom prilikom svaki korisnik Narodne kuhinje dobiće: 2kg pirinča, 2 kg pasulja, 1kg začina, 2 kg testenine, 2l ulja i po pet mesnih konzervi.

Pojačani obrok za korisnike narodne kuhinje podeliće Studentski centar na punktovima 28.12. i 31.12.2018. godine. Korisnici narodne kuhinje na ovaj način biće obezbeđeni povodom predstojećih praznika koji su neradni dani

 
Otkrivena spomen-ploča na aerodromu Konstantin Veliki

Pre tačno 10 godina ruski specijalci započeli su deminiranje terena i piste aerodroma u Nišu.
 
Ovim povodom danas je na terminalu aerodroma otkrivena spomen-ploča.
 
Ceremoniji su prisustvovali najviši gradski funkcioneri i ataše za kulturu i prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije Aleksandar Nikolaevič Konanihin.
 
Pored kasetnih bombi, ruski specijalci otkrili su i četiri avio bombe, pet minobacačkih mina, sedam metaka za protivavionski top i jedan detonator, a pojedini delovi arsenala potiču još iz Drugog svetskog rata.
 
Tokom rada deminera pregledano je više od 704.000 kvadratnih metara na aerodromu i njegovoj okolini. 
 
Vlada Ruske Federacije tada je odobrila  za razminiranje niškog aerodroma  pomoć u iznosu od šest miliona dolara.
 
Ova spomen ploča predstavlja skroman znak zahvalnosti građana Niša ,za stručno obavljen posao uklanjanja zaostalih bombi sa područja aerodroma. Ataše za kulturu ambasade Rusije boravio u Nišu

Povodom otvaranja spomen ploče na niškom aerodromu u znak sećanja na desetogodišnjicu uklanjanja ubojitih sredstava sa piste niške vazdušne luke u Nišu je boravio Aleksandar Nikolaevič Konanihin, ataše za kulturu i prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije.

Ataše ambasade Rusije se u Gradskoj kući sastao sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i njegovim zamenikom prof.dr Milošem Banđurom,a zatim su zajedno prisustvovali ceremoniji otkrivanja spomen ploče.

Tokom razgovora saradnja grada i ambasade Rusije ocenjena je kao veoma dobra.

Posebno je bilo reči o pružanju pomoći društvu srpsko-ruskog prijateljstva,kojem će Grad Niš zajedno sa ambasadom pomoći logistički i finansijski ,a uskoro se očekuje i sastanak gradonačelnika sa predstavnicima udruženja.

Sastanku u Gradskoj kući prisutvovali su i predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra.
Čestitka Načelnika Gradske uprave grada Niša povodom predstojećih praznika

Čestitka Načelnika Gradske uprave grada Niša povodom predstojećih praznika

Svim svojim sugrađanima čestitam predstojeće novogodišnje i božićne praznike uz želju da narednu godinu provedu u zdravlju, miru i blagostanju i da ostanu naš najbolji kolektiv u stvaranju efikasnog servisa građana.

Načelnik Gradske uprave grada Niša Ljubiša Janić
Čestitka povodom Božića po Gregorijanskom kalendaru

Veliki broj vernika u zemlji i svetu  danas proslavlja Božić po Gregorijanskom kalendaru. Ovim povodom gradonačelnik Niša Darko Bulatović uputio je Božićnu čestitku svim vernicima koji ovaj veliki hrišćanski praznik obeležavaju u skladu sa Gregorijanskim kalendarom.
“Svim građanima  koji Božić slave po  Gregorijanskom kalendaru čestitam ovaj veliki praznik sa željom da poštujući svoju tradiciju  budu okupljeni sa svojom porodicom i onima koje vole  i uživaju u prazničnim danima. Vreme Božićnih praznika je istovremeno i vreme ljubavi,  međusobnog darivanja, ali i uvažavanja. Neka ovaj praznik protekne u zdravlju i veselju i u srca svih vernika  unese ljubav i mir„ ,kaže se u čestitki gradonačelnika Niša.Promocija knjige igumana Dionisija

Profesor Moskovske teološke škole Svete trojice – Sergijeva lavra i šef biblioteke Moskovske teološke akademije, iguman Dionisije Šljonov predstavio je u Gradskoj kući u Nišu svoju novu poetsku zbirku verske i teološke poezije “Snaga carskog podviga”.
Promocija je održana u organizaciji Grada Niša i Niškog kulturnog centra, u okviru 55. Niškog sajma knjiga.

Pre početka promocije iguman Dionisije susreo se sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i njegovim zamenikom prof.dr Milošem Banđurom uz prisustvo i njegovog preosveštenstva vladike niškog Arsenija.

Zbirka prati susret i razgovor o caru Nikolaju Drugom i duhovnom putu Rusije i Srbije. Zbirka opisuje podvig poslednjeg ruskog cara i njegove porodice i tragične puteve ruske istorije.

Podvig Suverena postaje naročito razumljiv u kontekstu osnovnih istina o jevanđelju, o Raspeću i Vaskrsenju Isusa Hrista. Stihovi su veoma moćno sredstvo dijaloga duše, proizveden iz srca.

Jedna od najdubljih ideja knjige je da pruži pogled na rusku istoriju, njene uspone i padove kroz prizmu ideala svetosti.