1

УСВОЈЕН БУЏЕТ ГРАДА НИША ЗА 2019. ГОДИНУ

          Скупштина Града Ниша усвојила је синоћ, након готово десеточасовне расправе, Буџет Града Ниша за 2019. годину. Према усвојеном предлогу буџет Града за наредну годину износиће

10.838.127.000 динара, с тим да је обим расхода планиран на износ од 11.338.647.000, уз  500 милиона динара који ће бити обезбеђени из других, ванбуџетских извора. Укупно повећање буџета, у односу на претходну годину је 12,68 одсто, и за тај предлог гласало је 40 одборника.

          Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је буџет за 2019. годину развојни и да су највећа издвајања из буџета планирана за изградњу.

          „За изградњу је планиран износ од 2,1 милијарде динара и то представља велико повећање у односу на раније године. Ове године за ту намену буџетом је био предвиђен 841 милион динара, а никада до сада за изградњу није било предвиђено више од једне милијарде динара”, рекао је Булатовић.

          Он је рекао и  да ће наредне године поједини секретаријати имати на располагању много више  средстава за остварење својих планова.

 

“Секретаријат за пољопривреду имаће 20 одсто више у односу на ову годину, односно 130 уместо 108 милиона динара. Секретаријат за омладину и спорт добиће такође за петину више новца. Секретаријат за дечију и социјалну заштиту, на пример, имаће на располагању 660 милиона динара што је за 30 милиона динара више него ове године“, истакао је Булатовић и додао да неће бити промена када су у питању трансфери градским општинама, односно општине ће моћи да рачунају на једнак износ средстава из градског буџета као и у 2018.-ој години.

Поред Буџета, одборници су усвојили и годишње планове рада јавних и јавно комуналних предузећа Градска топлана, Обједињена наплата, Паркинг сервис, Наисус, Медијана, Тржница, Горица и Дирекције за изградњу града, као и извештаје и програме пословања Пчелице, Завода за урбанизам, Градске стамбене агенције за наредну, 2019. годину.