USVOJEN BUDŽET GRADA NIŠA ZA 2019. GODINU

          Skupština Grada Niša usvojila je sinoć, nakon gotovo desetočasovne rasprave, Budžet Grada Niša za 2019. godinu. Prema usvojenom predlogu budžet Grada za narednu godinu iznosiće

10.838.127.000 dinara, s tim da je obim rashoda planiran na iznos od 11.338.647.000, uz  500 miliona dinara koji će biti obezbeđeni iz drugih, vanbudžetskih izvora. Ukupno povećanje budžeta, u odnosu na prethodnu godinu je 12,68 odsto, i za taj predlog glasalo je 40 odbornika.

          Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je budžet za 2019. godinu razvojni i da su najveća izdvajanja iz budžeta planirana za izgradnju.

          „Za izgradnju je planiran iznos od 2,1 milijarde dinara i to predstavlja veliko povećanje u odnosu na ranije godine. Ove godine za tu namenu budžetom je bio predviđen 841 milion dinara, a nikada do sada za izgradnju nije bilo predviđeno više od jedne milijarde dinara”, rekao je Bulatović.

          On je rekao i  da će naredne godine pojedini sekretarijati imati na raspolaganju mnogo više  sredstava za ostvarenje svojih planova.

 

“Sekretarijat za poljoprivredu imaće 20 odsto više u odnosu na ovu godinu, odnosno 130 umesto 108 miliona dinara. Sekretarijat za omladinu i sport dobiće takođe za petinu više novca. Sekretarijat za dečiju i socijalnu zaštitu, na primer, imaće na raspolaganju 660 miliona dinara što je za 30 miliona dinara više nego ove godine“, istakao je Bulatović i dodao da neće biti promena kada su u pitanju transferi gradskim opštinama, odnosno opštine će moći da računaju na jednak iznos sredstava iz gradskog budžeta kao i u 2018.-oj godini.

Pored Budžeta, odbornici su usvojili i godišnje planove rada javnih i javno komunalnih preduzeća Gradska toplana, Objedinjena naplata, Parking servis, Naisus, Medijana, Tržnica, Gorica i Direkcije za izgradnju grada, kao i izveštaje i programe poslovanja Pčelice, Zavoda za urbanizam, Gradske stambene agencije za narednu, 2019. godinu.