1

ХИЛАНДАР У НИШУ – НИШ У ХИЛАНДАРУ

 

Вече под називом  “Хиландар у Нишу – Ниш у Хиландару”.

У присуству бројних званица из Округа, Града и Градских општина и других институција и великог броја медија, одржана је јединствена презентација хране и вина из древног манастира на Атосу. Гала вечера организована је  као захвалност за помоћ у обнављању манастира Хиландар након пожара пре 14 година, а своје вештине у припремању хране по древним рецептима старих хиландарских мајстора, наравно, прилагођених модерном времену, приказали су шеф кухиње Касиорас Мариос и  главни кувар Хиландара Христос Гремос са екипом свих кувара.

За обнову Хиландара потребне су још три године и око три и по милиона евра.  – рекао је директор Задужбине Хиландара Миливоје Ранђић на донаторској вечери  коју је организовао је Центар за истраживање медијског простора уз подршку Нишавског управног одбора.

“ Када смо пре 15 година планирали мислили смо да ће обнова коштати мислили смо да ће коштати милион евра. Сада је потпуно други однос цена и другачије су околности”, рекао је Ранђић.

Манастир Хиландар изгорео је 2004. године и готово половина манастирског комплекса је страдала. Од тада се  настоји да се Хиландар обнови, а како је рекао Миливоје Ранђић, последњи пут су овакви радови извођени у 15. веку.

“Све оно што се радило у последњих 14 година од страдања Манастира од пожара до данас, радило се  а да се притом нисмо хвалили. То нису само људи из Ниша већ из целог Нишавског округа. Посебно ми је драго што се на овај начин крунише сарадња регије Волви и Нишавског управног округа, започета пре седам месеци, обиласком ове регије и обиласком метоха Хиландара”, рекла је Драгана Сотировски начелница Нишавског управног округа  захваливши се гостима из Хиландара који су у данима поста дошли у Ниш да изразе своју захвалност.

Како је речено, до сада је обновљено више од половине комплекса који је био захваћен великим пожаром. Нишлије и фирме овог округа последњих година ангажовани су махом на обнови и изградњи електроенергетског система.