HILANDAR U NIŠU – NIŠ U HILANDARU

 

Veče pod nazivom  “Hilandar u Nišu – Niš u Hilandaru”.

U prisustvu brojnih zvanica iz Okruga, Grada i Gradskih opština i drugih institucija i velikog broja medija, održana je jedinstvena prezentacija hrane i vina iz drevnog manastira na Atosu. Gala večera organizovana je  kao zahvalnost za pomoć u obnavljanju manastira Hilandar nakon požara pre 14 godina, a svoje veštine u pripremanju hrane po drevnim receptima starih hilandarskih majstora, naravno, prilagođenih modernom vremenu, prikazali su šef kuhinje Kasioras Marios i  glavni kuvar Hilandara Hristos Gremos sa ekipom svih kuvara.

Za obnovu Hilandara potrebne su još tri godine i oko tri i po miliona evra.  – rekao je direktor Zadužbine Hilandara Milivoje Ranđić na donatorskoj večeri  koju je organizovao je Centar za istraživanje medijskog prostora uz podršku Nišavskog upravnog odbora.

“ Kada smo pre 15 godina planirali mislili smo da će obnova koštati mislili smo da će koštati milion evra. Sada je potpuno drugi odnos cena i drugačije su okolnosti”, rekao je Ranđić.

Manastir Hilandar izgoreo je 2004. godine i gotovo polovina manastirskog kompleksa je stradala. Od tada se  nastoji da se Hilandar obnovi, a kako je rekao Milivoje Ranđić, poslednji put su ovakvi radovi izvođeni u 15. veku.

“Sve ono što se radilo u poslednjih 14 godina od stradanja Manastira od požara do danas, radilo se  a da se pritom nismo hvalili. To nisu samo ljudi iz Niša već iz celog Nišavskog okruga. Posebno mi je drago što se na ovaj način kruniše saradnja regije Volvi i Nišavskog upravnog okruga, započeta pre sedam meseci, obilaskom ove regije i obilaskom metoha Hilandara”, rekla je Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog upravnog okruga  zahvalivši se gostima iz Hilandara koji su u danima posta došli u Niš da izraze svoju zahvalnost.

Kako je rečeno, do sada je obnovljeno više od polovine kompleksa koji je bio zahvaćen velikim požarom. Nišlije i firme ovog okruga poslednjih godina angažovani su mahom na obnovi i izgradnji elektroenergetskog sistema.