1

Додељена награда “Стеван Сремац”

У Градској кући уручена је традиционална књижевна награда “Стеван Сремац”за најбољу прозну књигу у 2017.години.
Награду  Крсти Поповском за роман „Ина“ у издавању „Лагуне“ из Београда уручила је градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски.
Бавећи се, пре свега, темом измештања и губитка идентитета, Крста Поповски у роману „Ина“ гради слику немира и преиспитивања савременог човека. Попут својих гротескних јунака, и аутор у свом приповедању прелази различите границе како би читаоцима пружио интензиван и често шокантан доживљај света.
Приповедајући провокативно, стилски прецизно, Поповском успева да, ослањајући се на суптилне интертекстуалне алузије, исприча занимљиву и истовремено смисаоно богату причу. По инспирацији и критичком односу према стварности роман „Ина“ остаје на трагу поетике Стевана Сремца. Све наведено ову књигу сврстава у сам врх овогодишње прозне продукције, кажу у Нишком културном центру.
У програму jе учествовала и доц. др Јелена Јовановић, председница жирија и трупе „Књижевна боемија“ која  се представила драматизацијом приповетке “Калча у позоришту”.
Ово је петнасти пут  да град Ниш додељује ову награду . Технички организатор је Нишки културни центар ,а покровитељ награде је Министарство културе и информисања Србије.