1

Додељена награда “Стеван Сремац”

У Градској кући уручена је традиционална књижевна награда “Стеван Сремац”за најбољу прозну књигу у 2017.години.
Награду  Крсти Поповском за роман „Ина“ у издавању „Лагуне“ из Београда уручила је градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски.
Бавећи се, пре свега, темом измештања и губитка идентитета, Крста Поповски у роману „Ина“ гради слику немира и преиспитивања савременог човека. Попут својих гротескних јунака, и аутор у свом приповедању прелази различите границе како би читаоцима пружио интензиван и често шокантан доживљај света.
Приповедајући провокативно, стилски прецизно, Поповском успева да, ослањајући се на суптилне интертекстуалне алузије, исприча занимљиву и истовремено смисаоно богату причу. По инспирацији и критичком односу према стварности роман „Ина“ остаје на трагу поетике Стевана Сремца. Све наведено ову књигу сврстава у сам врх овогодишње прозне продукције, кажу у Нишком културном центру.
У програму jе учествовала и доц. др Јелена Јовановић, председница жирија и трупе „Књижевна боемија“ која  се представила драматизацијом приповетке “Калча у позоришту”.
Ово је петнасти пут  да град Ниш додељује ову награду . Технички организатор је Нишки културни центар ,а покровитељ награде је Министарство културе и информисања Србије.



БУЛАТОВИЋ : ”НАУК НИЈЕ БАУК” НЕ СМЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ

Jедна од најпознатијих научних манифестација која се у континуитету одржава сваког пролећа од 2009.године и по којој је град Ниш постао још познатији не само у нашој земљи већ и у иностранству, Фестивал „Наук није баук“, неће бити угашена, ни прекинута. Иако је у Гимназији „Светозар Марковић“ пре неколико дана објављена одлука да се наредне године фестивал не одржи и да се започне са припремом новог концепта за неки наредни период и после паузе у организовању, након састанка и разговора градоначелника Ниша Дарка Булатовића и директора ове реномиране образовне установе Марјана Мишића, донета је одлука да фестивал настави редовно да се одржава  уз већу подршку града.

Фестивал Наук није баук, по којем је наш град постао препознатљив и на којем су током целе претходне деценије промовисана и представљана научна достигнућа, остварења и иновације у напредним технологијама, не сме да престане да постоји. Град Ниш као град напредних технологија, универзитетски град, град знања, неће дозоволити да се једна таква манифестација угаси, чак напротив, подржаћемо да она у будућности буде још већа и значајнија. Улагање у образовање, у науку, у младе људе, јесте наше трајно опредељење. Схватили смо да фестивал заслужује не само бољу финансијску подршку, већ и ангажовање већег броја људи, не само из школе већ и из града и градских органа и спремни смо да пружимо сваку врсту помоћи. Из тог разлога сугерисали смо да се манифестација не прекида, већ да се са организовањем фестивала „Наук није баук“ настави већ следећег пролећа, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

У претходних десет година, уз одушевљење садржајима и достигнућима младих у науци, више од 100.000 људи из Србије и иностранства посетило је „Наук није баук“, рекао је директор Гимназије „Светозар Марковић“ Марјан Мишић, посебно истакавши да ће уз подршку Града ова манифестација добити нови облик и много шире димензије.

          ”Морам да признам да нас је изненадила пажња и забринутост заједнице када смо рекли да наредне године неће бити Фестивала. Морам да нагласим да ми нисмо желели да угасимо Наук није Баук, већ да једноставно направимо паузу и успоставимо нову концепцију. Градоначелник нас је позвао и обећао безрезервну подршку Града, и након разговора са осталим партнерима и учесницима у овом пројекту, свесни одговорности коју имамо, договорили смо да одмах кренемо у припрему новог, 11. фестивала. Због обимних припрема које захтевају више времена, Наук није баук неће бити одржан марта, већ највероватније крајем маја, а још размишљамо и о локацији. Верујемо да ћемо на прави начин успети да одговоримо на све нове изазове у науци, али и да створимо услове како би смо са потпуно новим садржајима и достигнућима младих дочекали следећи „Наук није баук“, рекао је директор Мишић.

Очекује се да ће помоћ на очувању овог већ традиционалног фестивала науке у Нишу пружити и Министарстви просвете и науке Србије.