1

Обележено 140 година рада нишке гимназије “ Стеван Сремац”

Пре 140 година основана је Прва нишка гимназија „Стеван Сремац“. Школа је почела са радом на основу  Указа кнеза Милана Обреновића, 27. септембра 1878. године, у години ослобођења јужних крајева од Турака.

Од пре неколико година Дан школе, ова угледна образовна установа, слави  23. новембра. Овогодишње манифестације којима се обележава Дан школе и јубилеј, почеле су традиционалним такмичењем у беседништву, а данас је одржана свечана академија у Народном позоришту.

У име Града Ниша на славне дане и познате личности које су похађале ову гимназију подсетио је градоначелник Дарко Булатовић, који је честитао вредан јубилеј професорима.

“Славимо 140 година откако је гимназија почела са радом”, рекао је диектор гимназије Милан Стојановић. “То је велики јубилеј. Ово није само годишњица наше школе. Ово је догађај који је значајан и за наш град, и за целу земљу. Неки људи који су били део ове школе, на овај или онај начин, ушли су у историју наше земље.  То су људи из света уметности, културе, политике и уопште јавног живота. Многи значајни људи били су ђаци ове школе, па тако наш јубилеј престаје да буде интеран”, каже директор Стојановић.

Он посебно истиче једну особу – професора и књижевника Стевана Сремца, по коме је школа и понела име.

“Он је оставио велики траг у нашој школи, али нас је повезао са осталим деловима земље. Он је био човек који је избрисао све границе, а прославио је не само нашу школу радећи у њој, већ и град Ниш у својим делима”, рекаo  је директор Стојановић.