1

ПОСТАВЉЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК

У Нишу је данас свечано положен камен темељац за изградњу Научно-технолошког парка на платоу код Електронског факултета у улици Александра Медведева.

Полагању камена темељца у Нишу присуствовали су Министар просвете Младен Шарчевић, Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, Ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић и директорка канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Министар Шарчевић је рекао да, захваљујући развоју привреде, као и сарадњи привреде и образовања и околности да су технолошко знање и развој у функцији друштва, млади људи сада заиста могу да виде и своју шансу.

”Стартапови који буду планирани у том простоу, као и спинофови и друге делатности и компаније могу да дају огроман допринос граду који је, како каже, познат на мапи Србије и света по озбиљним знањима својих студента и ученика, посебно у фундаменталним наукама” рекао је Шарчевић и најавио да у скупштинску процедуру ускоро улази Предлог закона о Фонду за науку, који ће, по узору на развијене земље, имати не само средства ресорног министарства, него и других министарстава и других делатности, што значи да ће и предузећа улагати у науку.

Градоначелник Дарко Булатовић је нагласио да је ово испуњење још једног обећања датог пре две године, током седмодневног боравка Владе Србије у Нишу.

”Наш сан о Нишу, као недашњем балканском центру електронике, изградњом научно-технолошког парка почиње да се остварује и почиње да буде реалност”, рекао је Булатовић.

Научно-технолошки парк треба да буде завршен до марта 2020. године, а на простору од 14.000 квадратних метара одвијаће се обука студента за коришћење напредних технологија и учење кроз праксу, што треба да резултира и убрзаним развојем ИТ сектора у овом делу Србије. Вредност инвестиције је преко 10 милиона евра, од чега ће за изградња бити уложено осам, док ће за набавку неопходне опреме бити потребно око 2 милиона евра, обезбеђених из кредита Европске инвестиционе банке.

 




Обележено 140 година рада нишке гимназије “ Стеван Сремац”

Пре 140 година основана је Прва нишка гимназија „Стеван Сремац“. Школа је почела са радом на основу  Указа кнеза Милана Обреновића, 27. септембра 1878. године, у години ослобођења јужних крајева од Турака.

Од пре неколико година Дан школе, ова угледна образовна установа, слави  23. новембра. Овогодишње манифестације којима се обележава Дан школе и јубилеј, почеле су традиционалним такмичењем у беседништву, а данас је одржана свечана академија у Народном позоришту.

У име Града Ниша на славне дане и познате личности које су похађале ову гимназију подсетио је градоначелник Дарко Булатовић, који је честитао вредан јубилеј професорима.

“Славимо 140 година откако је гимназија почела са радом”, рекао је диектор гимназије Милан Стојановић. “То је велики јубилеј. Ово није само годишњица наше школе. Ово је догађај који је значајан и за наш град, и за целу земљу. Неки људи који су били део ове школе, на овај или онај начин, ушли су у историју наше земље.  То су људи из света уметности, културе, политике и уопште јавног живота. Многи значајни људи били су ђаци ове школе, па тако наш јубилеј престаје да буде интеран”, каже директор Стојановић.

Он посебно истиче једну особу – професора и књижевника Стевана Сремца, по коме је школа и понела име.

“Он је оставио велики траг у нашој школи, али нас је повезао са осталим деловима земље. Он је био човек који је избрисао све границе, а прославио је не само нашу школу радећи у њој, већ и град Ниш у својим делима”, рекаo  је директор Стојановић.