1

ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ЕКСПО ЦЕНТРА У НИШУ

„Европска унија пружа континуирану подршку локалном развоју са досадашњим улагањем од 300 милиона евра, а само финансирање развоја пословне инфраструктуре омогућиће унапређење укупног пословног окружења у Србији и привлачење инвестиција, те самим тим и бољи живот становништва”, рекао је у Крагујевцу шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, амбасадор Сем Фабрици, честитајући представницама 34 локалне самоуправе  којима је преко развојног програма ЕУ ПРО одобрено укупно 40 пројеката.

Локалне самоуправе ће тако реализовати дванаест пројеката који се односе на израду пројектно-техничке документације, 19 пројеката форумулисања планске документације и девет пројеката пословне инфраструктуре, који ће допринети стварању услова за унапређење економских активности и привлачење инвестиција.

Међу локалним самоуправама чији су пројекти финансијски подржани од стране ЕУ ПРО програма је и Град Ниш, коме је о одобрено  30 000 евра за израду пројеката за извођење радова за мултифункционални Експо центар, који ће се градити на локацији Лозни калем у Нишкој бањи.

Свечаном уручивању одлука о финансирању пројеката у Крагујевцу присуствовао је члан Градског већа Ниша Михаило Здравковић који је захвалио представницима Европске уније и ЕУ ПРО програма на подршци у реализацији овог изузетно важног пројекта, чији је основни циљ да реши проблем недостатка адекватног  сајамског простора и обезбеди  да  Ниш буде погодан домаћин широког спектра догађаја, попут сајмова, конгреса, састанака, емисија и спортских догађаја.

”Експо центар ће генерисати постепено нове економске активности у смислу потрошње, радних места, зарада и пореских прихода за заједницу. То ће привући масу учесника у нову пословну област Ниша и послужити као катализатор за друге потенцијалне развојне иницијативе, помажући да се олакша развој приватног сектора попут нових хотела, побољшавајући укупни квалитет живота становништва и доприносећи укупној живости и животности заједнице”, рекао је Здравковић.

Иначе, активности ЕУ ПРО-а, програма  који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).