PODRŠKA EVROPSKE UNIJE ZA IZGRADNJU EKSPO CENTRA U NIŠU

  • IMG_4445
  • IMG_4455
  • IMG_4482
  • IMG_4483
  • IMG_4535
  • IMG_4557
image_pdfimage_print

„Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnom razvoju sa dosadašnjim ulaganjem od 300 miliona evra, a samo finansiranje razvoja poslovne infrastrukture omogućiće unapređenje ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji i privlačenje investicija, te samim tim i bolji život stanovništva”, rekao je u Kragujevcu šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, čestitajući predstavnicama 34 lokalne samouprave  kojima je preko razvojnog programa EU PRO odobreno ukupno 40 projekata.

Lokalne samouprave će tako realizovati dvanaest projekata koji se odnose na izradu projektno-tehničke dokumentacije, 19 projekata forumulisanja planske dokumentacije i devet projekata poslovne infrastrukture, koji će doprineti stvaranju uslova za unapređenje ekonomskih aktivnosti i privlačenje investicija.

Među lokalnim samoupravama čiji su projekti finansijski podržani od strane EU PRO programa je i Grad Niš, kome je o odobreno  30 000 evra za izradu projekata za izvođenje radova za multifunkcionalni Ekspo centar, koji će se graditi na lokaciji Lozni kalem u Niškoj banji.

Svečanom uručivanju odluka o finansiranju projekata u Kragujevcu prisustvovao je član Gradskog veća Niša Mihailo Zdravković koji je zahvalio predstavnicima Evropske unije i EU PRO programa na podršci u realizaciji ovog izuzetno važnog projekta, čiji je osnovni cilj da reši problem nedostatka adekvatnog  sajamskog prostora i obezbedi  da  Niš bude pogodan domaćin širokog spektra događaja, poput sajmova, kongresa, sastanaka, emisija i sportskih događaja.

”Ekspo centar će generisati postepeno nove ekonomske aktivnosti u smislu potrošnje, radnih mesta, zarada i poreskih prihoda za zajednicu. To će privući masu učesnika u novu poslovnu oblast Niša i poslužiti kao katalizator za druge potencijalne razvojne inicijative, pomažući da se olakša razvoj privatnog sektora poput novih hotela, poboljšavajući ukupni kvalitet života stanovništva i doprinoseći ukupnoj živosti i životnosti zajednice”, rekao je Zdravković.

Inače, aktivnosti EU PRO-a, programa  koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Možda Vas zanima i sledeće...