1

Ученици из Холандије у посети Нишу

У Градској кући данас је одржан пријем за ученике и професоре из холандског града Лермонда,који бораве у Нишу као гости Правно- пословне школе ,а у оквиру традиционалне ученичке размене школа.

Ученике је примио градски већник ресорно задужен за образовање Мирко Зечевић који је пожелео добродошлицу гостима из Холандије и кратко их информисао о богатој културно-историјској традицији нашег града.

У оквиру ове ученичке размене у Нишу борави 17 ученика из Лермонда и два професора.

Ради се о граду који је смештен на крајњем југу Холандије у близини Белгијске и Немачке границе.

Како је најавио директор Правно- пословне школе Милорад Гавриловић,током седмодневног боравка ученици из земље лала моћи ће да се упознају са нашим образовним системом и виде део пројеката које ова школа реализује.

Ученици ће обићи и такозване биро учионице у којима се обавља настава по узору на праве компаније и где се ученици из прве руке упознају са симулованим радом предузећа.

Делегација из Ниша већ је боравила прошле године у Лермонду ,а очекује се да у марту месецу ,ученици Правно посовне школе поново буду гости овог холандског града.

 




ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ЕКСПО ЦЕНТРА У НИШУ

„Европска унија пружа континуирану подршку локалном развоју са досадашњим улагањем од 300 милиона евра, а само финансирање развоја пословне инфраструктуре омогућиће унапређење укупног пословног окружења у Србији и привлачење инвестиција, те самим тим и бољи живот становништва”, рекао је у Крагујевцу шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, амбасадор Сем Фабрици, честитајући представницама 34 локалне самоуправе  којима је преко развојног програма ЕУ ПРО одобрено укупно 40 пројеката.

Локалне самоуправе ће тако реализовати дванаест пројеката који се односе на израду пројектно-техничке документације, 19 пројеката форумулисања планске документације и девет пројеката пословне инфраструктуре, који ће допринети стварању услова за унапређење економских активности и привлачење инвестиција.

Међу локалним самоуправама чији су пројекти финансијски подржани од стране ЕУ ПРО програма је и Град Ниш, коме је о одобрено  30 000 евра за израду пројеката за извођење радова за мултифункционални Експо центар, који ће се градити на локацији Лозни калем у Нишкој бањи.

Свечаном уручивању одлука о финансирању пројеката у Крагујевцу присуствовао је члан Градског већа Ниша Михаило Здравковић који је захвалио представницима Европске уније и ЕУ ПРО програма на подршци у реализацији овог изузетно важног пројекта, чији је основни циљ да реши проблем недостатка адекватног  сајамског простора и обезбеди  да  Ниш буде погодан домаћин широког спектра догађаја, попут сајмова, конгреса, састанака, емисија и спортских догађаја.

”Експо центар ће генерисати постепено нове економске активности у смислу потрошње, радних места, зарада и пореских прихода за заједницу. То ће привући масу учесника у нову пословну област Ниша и послужити као катализатор за друге потенцијалне развојне иницијативе, помажући да се олакша развој приватног сектора попут нових хотела, побољшавајући укупни квалитет живота становништва и доприносећи укупној живости и животности заједнице”, рекао је Здравковић.

Иначе, активности ЕУ ПРО-а, програма  који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).




ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО НОВО СЕЛО, ЧОКОТ, МЕЂУРОВО…

Градоначелник Дарко Булатовић наставио је обилазак насеља на територији Градске општине Палилула у склопу припрема за израду градског буџета  за 2019. годину и планова за комунално уређење и изградњу.

Он је данас са сарадницима из ГО Палилула, Дирекције за изградњу града и надлежних градских служби обишао неколико локација у насељу 9. Мај, Чокоту и Доњем Међурову које су на недавним састанцима сами мештани ових насеља истакли као приоритете за решавање комуналних и инфраструктурних проблема.

Градоначелник Булатовић је најавио обимне радове који ће отпочети већ на пролеће. Како је рекао, комплетно ће бити реконструисани путеви према Лалинцу, Чокоту и Доњем Међурову, деветнаест улица у Новом селу добиће нову водоводну мрежу, још десетак канализацију и асфалт, а уколико све буде по плану, већ наредне године могле би да буду завршене и све неопходне радње за почетак изградње преко потребног вртића у Насељу 9. Мај.

Поред тога, Булатовић је рекао и да ће разговарати са Епископом нишким Арсенијем о могућности да Град помогне и подржи наставак изградњу цркве у овом насељу, за коју су темељи одавно подигнути.