1

Свечана академија поводом Дана примирја

Нишко Народно позориште  у сарадњи са Студентским културним центром и Градом Нишом, организовао је  свечану Академију под називом “Чији си ти, мали народе српски”.

У присуству бројних званица и представника војске,полиције и црквених великодостојника свечаност је отворио заменик градоначелника проф.др Милош Банђур,који је у свом говору евоцирао успомене  на дане славне српске историје и подсетио на улогу  Ниша у Првом светском рату.

У програму су учествовали глумци Нишког народног позоришта и Академског позоришта СКЦ-а Ниш, Снежана Петровић, Драгиша Вељковић, Милош Цветковић, Урош Миливојевић, Бранислава Илић и Ивона Момировић.

У музичком програму наступили су Академски хор Студентског кулурног центра универзитета у Нишу под диригентском палицом уметничког руководиоца и диригента мр Зорана Станисављевића, Етно вокална група Академског женског хора СКЦ-а, Академски фолклорни ансамбл ОРО СКЦ-а Ниш, и Велики народни оркестар СКЦ-а Ниш.

У програму Академије учествовали су и ученици 8. разреда основне школе „Учитељ Таса“, Тијана Рабаџија и Јован Николић.

 
Саопштење Градоначелника Ниша поводом Дана примирја у Првом светском рату

„Са посебним задовољством, а искрено верујем да то задовољство делим са свим суграђанима, желим са поносом да истакнем да ових дана када се широм планете обележава век од завршетка Првог светског рата наш град, наш Ниш има посебно место у историји са почетка 20.века. Свакако и да се значајна збивања у Нишу управо у периоду између 1914. и 1918.године, везаних да почетак Великог рата, али и његов завршетак, никада не смеју заборавити.

Пре свега желим да кажем да је мање од месец дана после 28.јуна и Сарајевског атентата, већ 25.јула те 1914. године државни врх наредио евакуацију становника Београда и пребацио владу у Ниш, који је тако посто „Ратна престоница Србије“. А само пар дана касније у Ниш је стигао телеграм којим је Аустроугарска објавила рат Србији.

Те прве, али и следеће ратне 1915. године у згради Официрског дома у Нишу непрестано је заседала Народна скупштина Србије, у којем је 7.децембра 1914.године донета „ Нишка декларација“ у којој су образложени циљеви ослободилачког рата и најављено уједињење Јужних Словена – Срба, Хрвата и Словенаца у једну државу. Због тога се Ниш назива и „родним местом Југославије“. До октобра 1915.године у згради Официрског дома, поред Нишке декларације донето је још много значајних одлука. Ту је 6.маја 1915.године одржан и Југословенски конгрес на коме је усвојена „ Нишка резолуција“ којом је наглашена борба балканских народа за ослобођење и уједињење и изражен став против Лондонског уговора, којим се Италији уступа део јадранске обале.

Исто тако треба рећи да је после година страдања и одмах после пробоја Солунског фронта, Ниш био први град који је Српска војска на челу са војводом Петром Бојовићем, ослободила тачно месец дана пре потписивања примирја о престанку Првог светског рата.

Посебно наглашавам и да је и симбол који се дуги низ година користи у нашој земљи као симбол примирја у Првом светском рату – цвет биљке „Наталија Ремонда“ 1884.године у околини Ниша пронашао доктор Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића и дао јој име по супрузи српског суверена из тог периода. Подсећам на детаљ који су утврдили научници – да је ова биљка љубичасте боје преживела векове и миленијуме и остала у планинским пределима нишког краја још из леденог добра. Као и да је позната по скоро невероватној издржљивости јер чак и потпуно осушена само уз кап воде може да оживи. Тај „цвет феникс“ је изабран у знак сећања на из пепела Првог светског рата васкрслу нашу Србију која је наставила свој пут и поред великог страдања и катастрофалних губитака у Великом рату.

Све ово је само један део због чега се српска и историја Ниша, директно повезане, никада не смеју заборавити, а због чега се ми Нишлије можемо и увек морамо поносити.

11.11.2018.године                                                        Градоначелник Ниша

У Нишу                                                               Дарко Булатовић