1

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ГРОБЉУ СРПСКИХ И БРИТАНСКИХ РАТНИКА

 

У 11 сати и 11 минута, у време када је пре тачно 100 година објављено потписивање примирја које је уједно означило и крај до тада највећег ратног сукоба у историји цивилизације, на војничком гробљу на Делијском вису, на месту где су, једни поред других, сахрањени посмртни остаци војника из јединица Српске Војске али и војске Британског Комонвелта, положени су венци и одржан парастос погинулим херојима.

Венце су положили највиши представници Града Ниша, Војске Србије, Полиције, Нишавског управног округа, Руско-српског хуманитарног центра,в Градских општина, као и представници Удружења потомака учесника ратова, Кола српских сестара, Војних пензионера, Ратних инвалида, удружења бораца из последњих ратова, док је парастос херојима служио Ректор Призренске богословије Протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић са свештенством.

Заменик Градоначелника Ниша Милош Банђур поручио је да је ово један од најважнијих дана за читав српски народ, који нас подсећа на крај великог отаџбинског рата, вођеног за голи опстанак и спас нације.

”Ми смо поносни због јунаштва и подвига који је учинио српски војник и сав српски народ, и због чињенице да је српска војска својом крвљу исписала границе заједничке нам државе Југославије. Али, са данашњег аспекта морамо бити и  тужни. Ми смо један од најтужнијих народа који обележава крај великог рата, јер, питање је, да ли је победио народ који је изгубио трећину популације и 52 одсто мушког становништва”, рекао је Банђур и нагласио да је ”исувише велика жртва дата за нешто у шта смо веровали, за државу која се показала да је само нама била циљ, а свима другима је била средство до неког другог циља.”

Свечана академија поводом завршетка Првог светског рата биће одржана вечерас у сали Народног позоришта у Нишу.