POLOŽENI VENCI NA GROBLJU SRPSKIH I BRITANSKIH RATNIKA

 

U 11 sati i 11 minuta, u vreme kada je pre tačno 100 godina objavljeno potpisivanje primirja koje je ujedno označilo i kraj do tada najvećeg ratnog sukoba u istoriji civilizacije, na vojničkom groblju na Delijskom visu, na mestu gde su, jedni pored drugih, sahranjeni posmrtni ostaci vojnika iz jedinica Srpske Vojske ali i vojske Britanskog Komonvelta, položeni su venci i održan parastos poginulim herojima.

Vence su položili najviši predstavnici Grada Niša, Vojske Srbije, Policije, Nišavskog upravnog okruga, Rusko-srpskog humanitarnog centra,v Gradskih opština, kao i predstavnici Udruženja potomaka učesnika ratova, Kola srpskih sestara, Vojnih penzionera, Ratnih invalida, udruženja boraca iz poslednjih ratova, dok je parastos herojima služio Rektor Prizrenske bogoslovije Protojerej-stavrofor Milutin Timotijević sa sveštenstvom.

Zamenik Gradonačelnika Niša Miloš Banđur poručio je da je ovo jedan od najvažnijih dana za čitav srpski narod, koji nas podseća na kraj velikog otadžbinskog rata, vođenog za goli opstanak i spas nacije.

”Mi smo ponosni zbog junaštva i podviga koji je učinio srpski vojnik i sav srpski narod, i zbog činjenice da je srpska vojska svojom krvlju ispisala granice zajedničke nam države Jugoslavije. Ali, sa današnjeg aspekta moramo biti i  tužni. Mi smo jedan od najtužnijih naroda koji obeležava kraj velikog rata, jer, pitanje je, da li je pobedio narod koji je izgubio trećinu populacije i 52 odsto muškog stanovništva”, rekao je Banđur i naglasio da je ”isuviše velika žrtva data za nešto u šta smo verovali, za državu koja se pokazala da je samo nama bila cilj, a svima drugima je bila sredstvo do nekog drugog cilja.”

Svečana akademija povodom završetka Prvog svetskog rata biće održana večeras u sali Narodnog pozorišta u Nišu.