1

4. ФОРУМ НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

У Официрском дому у Нишу, од 6. до 8. новембра биће одржан 4. Форум напредних технологија.

Циљ овог привредно-научног окупљања је презентација привредних, научно-образовних и институционалних потенцијала Ниша у области напредних технологија. Као и претходних година организоваће се стручни панел и презентације привредних, научно-образовних и институционалних потенцијала града.

Форум се организује паралелно са 8. ИЦТ ФОРУМОМ, Нишким саветовањем економиста Србије, а у оквиру форума биће организовани и традиционални Сајам запошљавања и сајам професионалне оријентације.

Панели који ће се одржавати сва три дана треба да покажу шта су трендови у области дигитализације, где су Ниш и Србија тренутно позиционирани, али и да охрабри компаније да користе високотехнолошка решења у свом пословању.

Форум ће пратити и изложба „Ниш, град електронике кроз време“, представљање монографије „Ниш – град напредних технологија“, као и традиционална додела награда у области напредних технологија за најуспешнију компанију, најбољим студентима и младим предузетницима из ове облести.

Постхумно ће бити додељена награда за најуспешнијег стручњака у региону у области напредних технологија професору Горану Ђорђевићу за допринос развоју напредних технологија.

Форум организује Канцеларија за локални економски развој и пројекте (Град Ниш), у партнерству са Регионалном привредном комором Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, Електронским факултетом Универзитета у Нишу, Националном службом за запошљавање – филијала Ниш и Кластером напредних технологија НиЦАТ.




ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ГЛАВНЕ УЛИЦЕ У ГОРЊЕМ МЕЂУРОВУ

Почели су радови на реконструкцији главне саобраћајнице у Горњем Међурову. То је резултат договора мештана овог села са градоначелником Дарком Булатовићем, након бројних жалби грађана због стања улице, готово потпуно уништене због пролазака тешких камиона и механизације са оближње сепарације песка.

Градоначелник Булатовић и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале обишли су данас радове на и разговарали са грађанима.

Булатовић је поручио да ће улица бити завршена у најкраћем могућем року, и да ће се у договору са мештанима одмах правити и планови за наредну годину.

”До краја године завршићемо ову деоницу која је и најгора, а већ на пролеће, машине ће стићи и у друге улице у Међурову, а, у договору са грађанима, решаваћемо и проблеме са водоводом, канализацијом, струјом, тротоарима. Циљ нам је да сваке године решимо по неки проблем, јер у ово село, као и у многа друга, није улагано деценијама и немогуће је урадити одједном”, поручио је Градоначелник Булатовић.

Договорено је да се савет грађана укључи са својим предлозима и да се све то уврсти у Програме за наредну годину, како би се, по прибављању неопходних дозвола и грађевинске документације, са радовима отпочело што раније.

Дужина коловоза који се реконструише је 630 метара, а ширина 5,5 метара. Читав пројекат коштаће око 6 милиона динара, обезбеђених из буџета Града, кроз програм рехабилитације саобраћајаница.




ОТВОРЕН 4. ФОРУМ НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

У Официрском дому у Нишу, данас је отворен 4. Форум напредних технологија. Свечаном отварању ФОрума присуствовали су државни секретар у министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саветник председника Привредне коморе Србије Михаило Весовић, Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и ректор Универзитета у Нишу проф. др. Драган Антић. Путем видео линка, из Сан Франциска (САД) се јавио и Никола Божиновић потпредседник информатичке компаније Фрејм који је званично и прогласио Форум отвореним, поручивши да је срећан јер је његов град, Ниш, одлучио да управо на модерним, информатичким технологијама гради будућност, и да ће захваљујући  тој одлуци бити у прилици да престигне и неке који су сада испред нас.

Градоначелник Булатовић је рекао да је жеља да Ниш – некадашњи центар електронике – мапирамо као модеран и моћан национални али и регионални центар напредних технологија.

”Ниш постаје све значајније место за Србију: ово је град који се прогресивно развија, који има одличну гео-стратешку позицију, добру инфраструктурну повезаност, али и, пре свега, снажну основу добро образованих грађана. Ниш има најмодернији клинички центар на Балкану, у Нишу се граде стратешки балкански и европски путни правци, у Нишу се води политика резултата, фабрика и чињеница. Као круна огромних напора, акивности и улагања, 21. новембра долази званично отварање почетка радова на изградњи Научно-технолошког парка Ниш. Ово је највећа инвестиција у знање, науку и младе људе у Нишу икада до сада, што потврђује и чињеница да ће тог дана у Нишу бити и Председник и Премијер Републике Србије! Јер знање и млади људи представљају нашу снагу и наше најмоћније оружје! Зграде, путеви и инфраструктура јесу важни, али свему живот дају људи који имају сан и енергију да тај сан остваре у свом граду, у својој земљи”, поручио је Градоначелник Ниша.

Као и претходних година у оквиру Форума напредних технологија организоваће се стручни панели и презентације привредних, научно-образовних и институционалних потенцијала града.

Паралелно, одржаће се и 8. ИЦТ ФОРУМ, Нишко саветовање економиста Србије, као и традиционални Сајам запошљавања и сајам професионалне оријентације.