DODELJENE NAGRADE SVETI CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA

U Nišu su danas svečano uručena priznanja dobitnicima nagrade „Sveti car Konstantin i carica Jelena“ namenjene najuspešnijim privrednim kolektivima u sedam kat

Prvi dobitnici novoustanovljenog javnog priznanja koje dodeljuje Grad Niš, za poslovne rezultate ostvarene u 2017. godini su kompanije Filip Moris, Leoni, Džonson elektrik, Monikom i Vizus u kategorijama najboljih privrednih društava, poslodavaca i izvoznika. Nagrada za najboljeg početnika u poslovanju dodeljena je start ap firmi „Fjučer rialiti sistem“, dok je nagrada za društveno odgovorno poslovanje pripala  Klubu privrednika „Naisus“. Istovremeno, Univerzitet u Nišu nagrađen je za doprinos lokalnom ekonomskom razvoju.

Nagrade dobitnicima, na svečanosti organizovanoj na niškom Univerzitetu, uručio je Gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je istakao da Grad na ovaj način želi da se zahvali najboljim kompanija, preduzetnicima i institucijama, koje su dale nemerljiv doprinos pozicioniranju Grada Niša na mapi Srbije kao snažnog regionalnog centra, ali i kao idealne pozicije za nove investicije.     ”Nagradu «Sveti Car Konstantin i Carica Jelena», imenovali smo prema samim zaštitnicima Grada Niša i uveli je sa namerom da postane prestižno priznanje za najuspešnije kompanije koje doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i unapređenju indeksa poslovne klime našeg grada” rekao je Gradonačelnik Bulatović i naglasio da su ”način rada i saradnje sa investitorima, iskustva postojećih investitora i način promocije i valorizacije potencijala grada, kao što su – jak Univerzitet u Nišu, industrijska tradicija, postojanje infrastrukture u gradu, povezanost grada sa evropskim i balkanskim putnim pravcima, kao i stručni i kvalifikovani ljudski resursi – jasna su poruka da je Niš grad budućnosti!

          Da podsetimo, odluku o dodeli ove nagrade donela je komisija za dodelu priznanja koju su činili najviši predstavnici Grada, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Regionalne privredne komore, Privredno-ekonomskog saveta i Društva ekonomista Niša, uz puno uvažavanje predloga relevantinih organizacija i institucija kao što su Help, Eneka, Nacionalna služba za zapošljavanje, Klaster naprednih tehnologija, Deli prostor i Start-ap centar”.
Poziv za dostavljanje eksponata za izložbu “Niš – grad elektronike kroz vreme”

U Oficirskom domu u Nišu će, u okviru 4. Foruma naprednih tehnologija od 6. do 9. novembra, i ove godine biti postavljena izložba starih proizvoda Elektronske industrije u Nišu pod nazivom “Niš – grad elektronike kroz vreme”.

Ovim povodom, Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija i Udruženje stvaralaca Niš poziva sve one koji imaju stare aparate/uređaje proizvedene u EI Niš da se jave i pridruže ih izložbenim eksponatima.
Svi zainteresovani za učešće u ovoj sabirnoj akciji elektronskih – elektrotehničkih aparata i računarskih uređaja koji su prozvedeni početkom druge polovine prošlog veka mogu se za dodatne informacije javiti Organizacionom odboru izložbe kojim rukovodi prof. dr Bratislav Milovanović na mejl adresu batam@pogled.net, ili na telefon 063 400 080 i doneti u sedište Centra u Nišu Univerziteta Singidunum (Nikole Pašića 28).
Vlasnici mogu svoje proizvode ustupiti samo za izložbu u vreme trajanja 4. Foruma NT ili trajno ostaviti (donirati) organizatorima Foruma i Udruženju, jer se stalna izložba između dva Foruma zasada nalazi u prostorijuma Singidunum Univerziteta (Centar u Nišu) sa ciljem da se u bliskoj budućnosti stvore uslovi za osnivanje i otvaranje muzeja industrijske baštine u okviru Naučno tehnološkog parka u Nišu.
Ovim se zahvaljujemo svim učesnicima sabirne akcije uvereni da će realizacija ove akcije doprineti da sačuvamo od zaboprava izuzetne rezultate niških inženjera i tehničara iz prošlog veka i inspirisati mlade ljude za nove domete sa ciljem da Niš postane svetski priznati centar naprednih tehnologija.

Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (inbastina@gmail.com)
Organizacioni odbor izložbe “Niš – grad elektronike kroz vreme”.