1

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОТИВ ПРИРОДНИХ КАТАСТРОФА

У градској кући у Нишу одржан је први састанак представника двадесетак општина и градова са подручја југоисточне Србије, из  слива Јужне Мораве са челницима Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за управљање јавним улагањима и Канцеларије УНДП у Београду.

Циљ састанка је, како је истакнуто, упознавањe са иницијативом за удруживање и бољу сарадњу локалних самоуправа са овог подручја у ситуацијама природних непогода и ванредних ситуација, са посебним акцентом на превентивно деловање како би таквих ситуација било што мање.

Према речима државног секретара у Министарству државне управе Ивана Бошњака, у пракси се показало да је неопходно поново успоставити систем сличан систему Цивилне заштите који је одлично функционисао у некадашњој СФРЈ и по коме су и многе западне земље успоставиле своје системе одбране од ванредних ситуација. Бошњак је нагласио да је потребно створити систем у коме ће општине и градови искористити и удружити све своје капацитете и заједнички, координисано, радити пре свега на превентиви, било да су у питању чишћења и уређења водотокова, шумских путева за гашење пожара и сличне активности, јер поплаве, пожари, земљотреси и све друге стихије не познају административне границе, па зато и у њиховом предупређивању треба деловати заједнички.

Заменик директора Канцеларије за управљање јавним улагањима, некадашње Канцеларије за обнову, Сандра Недељковић истакла је да је штета од природних и других катастрофа најмање десет пута скупља од новца који је потребно уложити у спречавање тих појава. Сви недостаци наше земље у ванредним ситуацијама набоље су се видели у поплавама 2014. године и зато Канцеларија и ресорно министарство и инсистирају на удруживању и заједничком раду у превенцији оваквих догађаја, којих ће, како је рекла, због климатских промена  бити сигурно све више.

До сада је, под окриљем Сталне конферениције градова и општина већ формирано неколико удружења територијално одређених сливовима река, па су се тако већ удружиле општине и градови из слива Западне Мораве, Дрине, Дунава, Колубаре, а покренуте су и сличне иницијативе у сливу Велике Мораве, Тимока и у Војводини.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић нагласио је да  Град Ниш подржава ову иницијативу и да је спреман да, као највећи град на овом подручју и град кроз који протичу две највеће реке у овом делу Србије, Нишава и Јужна Морава, све своје капацитете стави на располагање и суседним општинама, јер се, како је рекао, од природних катастрофа ниједна општина не може сама ни заштитити ни одбранити и да је сарадња у тој области од неизрециве важности.

Сличну оцену је изнео и председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић, који је на челу Одбора за деловање у ванредним ситуацијама СКГО. Он је рекао да је сарадња малих општина које немају велике техничке, материјалне и капацитете у људству са већим општинама и градовима просто неопходна, и нагласио да очекује да ће се овом процесу прикључити свих тридесетак општина и градова са овог подручја, јер је то једноставно у интересу свих.

О овој Иницијативи, у наредним месецима, треба да се изјасне Скупштине свих општина и градова са подручја слива Јужне Мораве, а званично потписивање Протокола о удруживању најављено је за средину фебруара. Град домаћин тог скупа, како је договорено, биће Град Лесковац.